Showing posts with label SOLVED PAPERS. Show all posts
Showing posts with label SOLVED PAPERS. Show all posts

Thursday, January 14, 2016

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 21-12-2012)

1. The first Battle of Panipat was fought between–
(A) Babur and Ibrahim Lodi
(B) Babur and Rana Sanga
(C) Sher Shah Suri and Akbar
(D) Humayun and Ibrahim Lodi
Ans : (A)

2. Todar Mal was associated to–
(A) Law (B) Land Revenue Reforms
(C) Literature (D) Music
Ans : (B)

3. Who among the following gave up the title of 'Sir' in protest against the Jallianwala Bagh incident ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (C)

4. Which of the following Mauryan officers was in-charge of weights and measures ?
(A) Pautavadhyaksha (B) Panyadhyaksha
(C) Sitadhyaksha (D) Sunadhyaksha
Ans : (A)

5. In the third Battle of Panipat Marathas were defeated by–
(A) Mughals (B) Afghans
(C) Britishers (D) Rohillas
Ans : (B)

6. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river–
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima
Ans : (C)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
(a) Battle of Haldighati (b) Battle of Bilgram
(c) Revolt of Khusro (d) Battle of Kanwah
1. Babur 2. Akbar
3. Humayun 4. Jahangir
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 3 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans : (A)

8. Who among the following was the 1st Law Minister of India ?
(A) Jawahar Lal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) T. T. Krishnamachari
Ans : (B)

9. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya during–
(A) Swadeshi Movement (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement (D) Quit India Movement
Ans : (C)

10. In which order did the following dynasties rule Delhi ? Select the correct answer from the code given below–
1. Khalji 2. Lodi
3. Sayyid 4. Slave
(A) 1, 2, 4, 3  (B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1  (D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

11. Which one of the following is considered to be the most significant battle in the establishment of British Supremacy in India ?
(A) Buxar (B) Plassey
(C) Seringapattam (D) Wandiwash
Ans : (A)

12. When did Gandhiji give the slogan of 'Swaraj in a year' ?
(A) During Dandi March
(B) During Non-Cooperation Movement
(C) During Civil Disobedience Movement
(D) During Round Table Conference
Ans : (B)

13. Court Language during Mughal period was–
(A) Arabic (B) Turki
(C) Persian (D) Urdu
Ans : (C)

14. The Arthashastra of Kautilya is a–
(A) Play about Chandragupta Maurya
(B) Biography
(C) History of Chandragupta Maurya
(D) Book on Principles of Government
Ans : (D)

15. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D. ?
(A) Bahadur Shah I (B) Jahandar Shah
(C) Mohammad Shah (D) Akbar II
Ans : (A)

16. In whose reign-period the Chinese Traveller Hiuen-Tsang visited lndia ?
(A) Chandragupta-II (B) Harsh
(C) Dhandey (D) Skandgupta
Ans : (B)

17. Which of the following temples is an example of rock cut architecture ?
(A) Shore temple, Mamalla puram
(B) Rajarajeswara temple, Thanjavur
(C) Kailash temple, Ellora
(D) Jagannath temple, Puri
Ans : (C)

18. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipur cons-piracy case by–
(A) Chitta Ranjan Das (B) W. C. Bannerjee
(C) Motilal Nehru (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)

19. Between whom was the 'Treaty of Bassein' signed in 1802 ?
(A) English and Bajirao–I
(C) English and Bajirao–II
(C) French and Bajirao–I
(D) Dutch and Bajirao–II
Ans : (B)

20. The most learned ruler of the Delhi Sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicines was–
(A) Iltutmish (B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

21. The conquest of Sindh by British was completed during the period of–
(A) Lord Ellenborough (B) Lord Hardinge
(C) Lord Aukland (D) Lord Arnherst
Ans : (A)

22. Who compared Curzon's administration in India to that of Aurangzeb–
(A) B. G. Tilak (B) G. K. Gokhale
(C) Dadabhai Naoroji (D) Annie Besant
Ans : (A)

23. Who among the following estabhshed Delhi as the Capital of Sultanate ?
(A) Muizzuddin Muhammad Gori (B) Qutubuddin Aibak
(C) Iltutmish (D) Aram Shah
Ans : (C)

24. Where did the Indian Congress got divided into two wings–moderates and extremists ?
(A) Surat Session 1907 (B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911 (D) Karachi Session 1913
Ans : (A)

25. Which important event immediately preceded Jallianwala Bagh massacre ?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Enactment of Rowlett Act
(C) Communal Award
(D) Arrival of Simon Commission
Ans : (B)

26. What is the correct sequence of the following movements ?
1. Civil Disobedience Movement 2. Khilafat Movement
3. Home-Rule Movement 4. Quit India Movement
Select your answer from the code given below–
(A) 1, 4, 3, 2  (B) 4, 1, 2, 3
(C) 3, 2, 1, 4  (D) 2, 4, 1, 3
Ans : (C)

27. The date April 6, 1930 is known in Indian history for–
(A) First Round Table Conference in London
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Gandhi-Irwin Pact
(D) Mahatma Gandhi's breaking law by making salt during Salt Satyagrah
Ans : (D)

28. Mausoleum (Dargah) of which Chisti Saint was most visited by Akbar ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Sheikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(C) Qutubuddin Bakhtiyar Qaki
(D) Sheikh Farid Sanj-ai-Shakar
Ans : (A)

29. Which one, of the following parties was in power in U. K. when India got independence ?
(A) Conservative Party (B) Labour Party
(C) Liberal Party (D) Socialist Party
Ans : (B)

30. Who was the first Lady President of the Indian National Congress ?
(A) Nalini Sen Gupta (B) Sarojini Naidu
(C) Annie Besant (D) Kadambini Bose
Ans : (C)

31. The Muslim Leagues Annual Session which gave effect to Jinnah's Two Nation Theory was held in–
(A) Lahore (B) Karachi
(C) Bombay (D) Lucknow
Ans : (A)

32. Who among the following Sufis regarded Krishna among the Auliya?
(A) Shah Abdul Azeez (B) Shah Waliullah
(C) Shah Kalimullah (D) Muhammad Ghaus
Ans : (D)

33. The Muslim league demanded separate Pakistan for the first time in the year–
(A) 1939 (B) 1940
(C) 1941 (D) 1942
Ans : (B)

34. Mahodaya in an old name of–
(A) Allahabad (B) Khajuraho
(C) Kannauj (D) Patna
Ans : (C)

35. Mughal Style of painting was started by–
(A) Jahangir (B) Akbar
(C) Shahjahan (D) Humayun
Ans : (D)

36. Who among the following is known as the 'Father of Hindi Khadi Boli ?
(A) Amir Khusrau (B) Malik Muhammad Jaisi
(C) Kabir (D) Abdul Rahim-Khan-i-Khanan
Ans : (A)

37. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalised ?
(A) Annie Besant (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) M. G. Ranade (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

38. The Indian National Congress was formed during Governor Generalship of–
(A) Lord Ripon (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Dafferin (D) Lord Curzon
Ans : (C)

39. Gandhiji's Champaran Movement was for–
(A) The Security of the rights of Harijans
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Maintaining of unity of Hindu Society
(D) Solving the problems of Indigo worker
Ans : (D)

40. When Gandhiji was arrested in Salt Satyagrah, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji (B) Abul Kalam Azad
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Sardar Patel
Ans : (A)

41. The educational centre at Delhi called Madrasah-i-Begam was established by–
(A) Gulbadan Begam (B) Maham Anaga
(C) Zia-un-nisa (D) Zinat-un-nisa
Ans : (B)

42. Sati system was abolished by–
(A) Lord Warren Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Lord William Bentinck (D) Lord Ripon
Ans : (C)

43. Where was Mahatma Gandhi arrested in connection with Quit India Movement ?
(A) Bombay (B) Madras
(C) Calcutta (D) New Delhi
Ans : (A)

44. When 1857 Revolt broke out, Governor-General was–
(A) Dalhousie (B) Canning
(C) Lawerence (D) Curzon
Ans : (B)

45. The English Newspaper 'Independent' was associated to–
(A) Mahatma Gandhi (B) C. R. Das
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Moti Lal Nehru
Ans : (D)

46. Which of the following States of India does not have common border with Myanmar ?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram
Ans : (A)

47. Which of the following is correctly matched ?
(A) Eskimo – Amazon Basin
(B) Pigmy – Irawadi Basin
(C) Bundu – Sahara
(D) Bushman – Kalahari
Ans : (D)

48. Afghanistan does not have common border with–
(A) Uzbekistan (B) Tajikistan
(C) Russia (D) Turkmenistan
Ans : (C)

49. Which one of the following statements is correct ?
(A) Greenland is the second largest (area) island in the world
(B) Nuuk is a small town of Greenland
(C) The height of Nuuk above the sea level is 3 metre
(D) Greenland belongs to U.S.A.
Ans : (D)

50. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Country — City
(A) Venezuela — Bogota
(B) New Zealand — Caracas
(C) Colombia — Wellington
(D) Cyprus — Nicosia
Ans : (D)

51. World's longest Rail-road tunnel Seikan is in–
(A) China (B) South Korea
(C) Japan (D) Malaysia
Ans : (A)

52. Which of the following Islands of the Pacific Ocean belongs to Melanesia group of Islands ?
(A) Soloman island (B) Gilbert island
(C) Society island (D) Marshall island
 Ans : (A)

53. In which one of the following countries are Pampas Grasslands located ?
(A) Paraguay (B) Bolivia
(C) Argentina (D) Uruguay
Ans : (C)

54. Which of the following areas of India receives winter rainfall ?
(A) North-West (B) South-West
(C) North-East (D) South-East
Ans : (A)

55. Where the area known as “Jangal Mahal” is situated ?
(A) West Bengal (B) Jharkhand
(C) Assam (D) Bihar
Ans : (A)

56. Which of the following is a specific example of  'Out Port' ?
(A) Porbandar (B) Haldia
(C) Panaji (D) Vishakhapatnam
Ans : (C)

57. The famous Tiger Reserve 'Sariska' is situated in which of the following States ?
(A) Uttar Pradesh (B) Rajasthan
(C) Uttarakhand (D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

58. The most controversial 'Babli Project' is situated in which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh (B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (D)

59. The first Nuclear reactor of India is named–
(A) Apsara (B) Kamini
(C) Rohini (D) Urvashi
Ans : (A)

60. The biggest producer of spices in India is–
(A) Gujarat (B) Kerala
(C) Madhya Pradesh (D) Punjab
Ans : (B)

61. The largest Milk producing country in the world is–
(A) Canada (B) Denmark
(C) England (D) India
Ans : (D)

62. The Earth is located between–
(A) Venus and Mars (B) Mars and Jupiter
(C) Venus and Jupiter (D) Mercury and Venus
Ans : (A)

63. Which of the following mountains is located in Germany ?
(A) Black Forest (B) Atlas
(C) Pyrenees (D) Apennines
Ans : (A)

64. Which of the following countries is called 'Garden of Lakes' ?
(A) Poland (B) Finland
(C) Netherlands (D) Switzerland
Ans : (B)

65. Which of the following systems of rocks in India contain major deposits of Iron-ore ?
(A) Gondwana System (B) Cuddapah System
(C) Dharwar System (D) Vindhyan System
Ans : (C)

66. Which one of the following rivers cuts across all the three ranges of the Himalayas ?
(A) Ravi (B) Sutlej
(C) Chenab (D) Jhelum
Ans : (B)

67. Tsunami Warning Centre in India is located in–
(A) Chennai (B) Vishakhapatnam
(C) Hyderabad (D) Port Blair
Ans : (D)

68. Which one of the following Tiger reserves of India is located in Mizoram ?
(A) Melghat (B) Buxa
(C) Dampha (D) Bhadra
Ans : (C)

69. According to Census 2011, the State having the highest density of population is–
(A) Bihar (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (A)

70. According to Population Census 2011, which of the following states of India has lowest percentage of Urban Population to its total population ?
(A) Himachal Pradesh (B) Odisha
(C) Jharkhand (D) Rajasthan
Ans : (A)

71. According to Census 2011, which of the following statements about Uttar Pradesh are correct ?
1. The district having lowest literacy rate is Shravasti.
2. The district having the highest sex-ratio is Deoria.
3. The district having the lowest density of population is Lalitpur.
4. On the basis of Nagar Nigam area population, the most population city in the State is Kanpur.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 4 (D) 3 and 4
Ans : (B)

72. The ‘Hot Spots’ (in context of environment) found in India are–
(A) Eastern Ghat, Western Ghat
(B) Vindhyan Range, Eastern Ghat
(C) Eastern Himalayan Range, Western Ghat
(D) Shivalik Range, Eastern Ghat
Ans : (C)

73. Which State of India recorded the negative growth-rate of population during 2001-11 ?
(A) Goa (B) Kerala
(C) Karnataka (D) Nagaland
Ans : (D)

74. According to Census 2011, the most urbanised State of India is–
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal
Ans : (C)

75. According to Census 2011, which of the following States has the lowest density of population ?
(A) Nagaland (B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim (D) Mizoram
Ans : (B)

76. According to population Census 2011, which of the following States has largest. number of females per thousand males ?
(A) Tamil Nadu (B) Manipur
(C) Meghalaya (D) Kerala
Ans : (D)

77. As per Census 2011, the most literate district of U.P. is–
(A) Gautam Buddha Nagar (B) Ghaziabad
(C) Kanpur Nagar (D) Lucknow
Ans : (B)

78. Which State of India has the largest percentage of its area under forest cover ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya
(C) Mizoram (D) Nagaland
Ans : (B)

79. The decadal growth rate of population in India has been lowest during–
(A) 1961-1971 (B) 1981-1991
(C) 1991-2001 (D) 2001-2011
Ans : (D)

80. Which of the following has been designated by the U.N.O. as decade for 2011-20
(A) Natural disaster decade (B) Bio-diversity decade
(C) Climate-change decade (D) Environment decade
Ans : (B)

81. The decadal growth of population was the lowest in 2011 in the State of–
(A) Andhra Pradesh (B) Bihar
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal
Ans : (A)

82. According to Census 2011, the correct descending order of four districts of Uttar Pradesh having highest literacy rate is–
(A) Ghaziabad, Kanpur City, Gautam Buddh Nagar, Auraiya
(B) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Kanpur City, Auraiya
(C) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Auraiya, Kanpur City
(D) Ghaziabad, Kanpur City, Auraiya, Gautam Buddh Nagar
Ans : (B)

83. The final match of World Cup Cricket 2011 was played at–
(A) Delhi (B) Kolkata
(C) Mumbai (D) Mohali
Ans : (C)

84. 22nd Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to–
(A) D. R. Mehta (B) Gautam Bhai
(C) Maulana Waheeduddin Khan (D) Nirmala Deshpande
Ans : (A)

85. The 9th World Hindi Conference was held on–
(A) Chicago (B) Johannesburg
(C) London (D) New York
Ans : (B)

86. In July 2012 Enrique Pena Nieto was elected as President of–
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Honduras (D) Mexico
Ans : (D)

87. In which country FIFA-2014 World Cup is proposed to be held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Italy (D) Brazil
Ans : (D)

88. Who are the two Indian sisters, who won medals in the World Wrestling Championship held in Edmonton, Canada in September 2012 ?
Select the correct answer from the code given below–
1. Alka 2. Babita
3. Geeta 4. Sakshi
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans : (B)

89. The Indian Satellite GSAT-10 was successfully launched on 29-9-2012 from–
(A) Baikonur (B) Kiruna
(C) Kourou (D) Vandenberg
Ans : (C)

90. In London Olympic 2012 India won–
(A) 1 Silver and 5 Bronze Medals
(B) 2 Silver and 4 Bronze Medals
(C) 3 Silver and 3 Bronze Medals
(D) 4 Silver and 2 Bronze Medals
Ans : (B)

91. Match List-I (2012 Nobel Prize Winners) and List-II (Category).
Select the correct answer from the given below the lists–
(a) Mo Yan (b) Robert Lefkovitz
(c) Serge Haroche (d) Shinya Yamanaka
1. Chemistry 2. Medicines
3. Literature 4. Physics
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 1 4 2
(C) 3 2 1 4 (D) 4 2 3 1
Ans : (B)

92. With which country, India has signed Social Security Agreement in June 2012 ?
(A) Estonia (B) Finland
(C) Norway (D) Sweden
Ans : (B)

93. The Winner of Golden Boot award in Euro-Cup 2012 was–
(A) Cristiana Ronaldo (B) Fernando Torres
(C) Mario Balotelli (D) Mario Gomez
Ans : (B)

94. Who was India's flag bearer at the London Olympics 2012 ?
(A) Mary Kom (B) Saina Nehwal
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar
Ans : (C)

95. Who among the following is the 29th Grand Master in India ?
(A) Deep Sen Gupta (B) M. R. Lalit Babu
(C) M. R. Venkatesh (D) Sahaj Grover
Ans : (D)

96. Which one of the following statements is not true about GSAT-10 ?
(A) It was successfully launched from French Guiana on September 29, 2012
(B) It weighs about 3400 kg
(C) It carries 25 communication transponders
(D) It has an operational life of about 15 years
Ans : (C)

97. In which country FIFA-2010 World Cup was held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Brazil (D) South Africa
Ans : (D)

98. Which country won Gold Medal in Men's Hockey in London Olympics 2012 ?
(A) Australia (B) Britain
(C) Germany (D) Netherlands
Ans : (C)

99. Who has been named the 'ODI Cricketer of the year' at the ICC Annual Awards function held in September 2012 ?
(A) Kumar Sangakara (B) Michael Clarke
(C) M. S. Dhoni (D) Virat Kohli
Ans : (D)

100. Which two States have banned in July 2012, the production, distribution and sale of Gutka and Panmasala ?
(A) Bihar and Rajasthan (B) Gujarat and Madhya Pradesh
(C) Haryana and Jharkhand (D) Punjab and Karnataka
Ans : (B)

101. Who among the following has been given Ramon Magsaysay Award for the year 2012 ?
(A) Anupam Mishra (B) Dr. Binayak Sen
(C) Kulandei Francis (D) R. K. Pachauri
Ans : (C)

102. Which country has granted political asylem to WikiLeaks Chief, Julian Assange ?
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Ecuador (D) Guyana
Ans : (C)

103. How many Foreign Satellites are proposed to be launched in the ISRO's next PSLV stated for December 2012 ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)

104. 'Nirmal Bharat Abhiyan' started recently by Government of India relates to–
(A) Making the Ganga, pollution free
(B) Making the Environment pollution free
(C) Making the Urban areas of the country pollution free
(D) Ending the Open Latrine System in Rural areas
Ans : (D)

105. ‘Yellow Revolution’ is related with–
(A) Flori culture (B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production (D) Wheat production
Ans : (C)

106. ‘Lalit’ is an improved variety of–
(A) Mango (B) Guava
(C) Banana (D) Strawbery
Ans : (B)

107. National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) is located at–
(A) New Delhi (B) Hyderabad
(C) Nagpur (D) Nainital
Ans : (B)

108. Crop Insurance Scheme in India was started in–
(A) 1945 (B) 1980
(C) 1985 (D) 1988
Ans : (C)

109. Preferred variety of Mango for export is–
(A) Dashahri (B) Langra
(C) Alphanso (D) Amrapali
Ans : (A)

110. Which of the following controls the working of Share Market in India ?
(C) MRTP Act (D) None of the above
Ans : (B)

111. Term 'Balance of Payment' is used in relation to which of the following ?
(A) Annual sale of a factory (B) Tax collection
(C) Exports and Imports (D) None of the above
Ans : (C)

112. 'Dalal Street' is situated at–
(A) New Delhi (B) London
(C) Mumbai (D) Paris
Ans : (C)

113. The Public Sector undertaking included in 'Navratna' is–
(C) MTNL (D) All of the above
Ans : (A)

114. The descending order of the following States from the point of view of wheat production in the country is–
(A) Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar
(B) Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Bihar
(C) Madhya Pradesh, Bihar, Rajasthan, Haryana
(D) Haryana, Rajasthan, Bihar, Madhya Pradesh
Ans : (A)

115. Which one of the following crops can be grown in all the three seasons of the year ?
(A) Sunflower (B) Safflower
(C) Mustard (D) Linseed
Ans : (A)

116. First Agricultural University in India was established at–
(A) Pantnagar (B) Ludhiana
(C) Jabalpur (D) Kanpur
Ans : (A)

117. Central Food Technological Research Institute is located at–
(A) Bengaluru (B) Mysore
(C) Chennai (D) Hyderabad
Ans : (B)

118. In India the largest area of Saline soil is found in the State of–
(A) Uttar Pradesh (B) Haryana
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans : (A)

119. The average cropping intensity of India is about–
(A) 110 per cent (B) 135 per cent
(C) 160 per cent (D) 185 per cent
Ans : (B)

120. The contribution of agriculture at present in National G.D.P. is approximately–
(A) 18% (B) 23%
(C) 25% (D) 28%
Ans : (A)

121. Which one of the following States has largest area under Soybeen cultivation ?
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (C)

122. Hand book of Agriculture is published from–
(A) I.A.R.I. (B) I.C.A.R.
(C) U.P.C.A.R. (D) I.C.S.I.R.
Ans : (A)

123. Rourkela Steel Plant was established in collaboration with–
(A) United Kingdom (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Germany
Ans : (D)

124. VAT is imposed–
(A) On first stage of production
(B) Directly on consumer
(C) On all stages between production and final sale
(D) On final stage of production
Ans : (C)

125. Indian Meteorological Department is established at–
(A) New Delhi (B) Nagpur
(C) Jodhpur (D) Pune
Ans : (D)

126. In Uttar Pradesh, the first Viklang Viswa Vidyalaya has been established at–
(A) Banda (B) Kanpur
(C) Chitrakoot (D) Sonbhadra
Ans : (C)

127. In Uttar Pradesh Mid-day-meal programme was started in the year–
(A) 1985 (B) 1990
(C) 1995 (D) 1997
Ans : (C)

128. In Uttar Pradesh 'Rani Laxmibai Dam Project' has been constructed on the river–
(A) Ghagra (B) Betwa
(C) Sone (D) Chambal
Ans : (B)

129. Kanhaiyalal Maniklal Central Hindi Institute is situated at–
(A) Agra (B) Bareilly
(C) Gorakhpur (D) Meerut
Ans : (A)

130. Who has unanimously been elected speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly ?
(A) Sukhdeo Rajbhar (B) Mata Prasad Pandey
(C) Syed Ahmad Bukhari (D) Naresh Uttam
Ans : (B)

131. Who among the following acted as President of Indian National Congress for six consecutive years ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Abul Kalam Azad
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Jawaharlal Nehru
Ans : (B)

132. Among the following, which area of Uttar Pradesh is maximum flood affected ?
(A) Western area (B) Eastern area
(C) Middle area (D) Northern area
Ans : (B)

133. Consider the following statements and find out the correct answer using the code given below–
Assertion (A) : In Uttar Pradesh, Shiksha Mitra Yojna, provides an opportunity to village youth force to serve by their own village-education.
Reason (R) : Its purpose is to maintain teacher-student ratio according to norms.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

134. In Uttar Pradesh when 'Go to School Campaign' for primary education, was started ?
(A) In the year 1999 (B) In the year 2000
(C) In the year 2001 (D) In the year 2002
Ans : (A)

135. In Uttar Pradesh maximum percentage of workers are engaged in–
(A) Agriculture field (B) Industry field
(C) Service field (D) Industry and Service field
Ans : (A)

136. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Sacred Tourist place of Kabir panthi – Maghar
(B) Place of eternal happiness of Lord Buddha – Kushinagar
(C) Grave of Sufi Sant Hazi Waris Ali Shah – Deva Sharif
(D) Place of devotion of 88 thousand Rishis – Sankisa
Ans : (D)

137. G. T. Road does not pass from–
(A) Allahabad (B) Agra
(C) Aligarh (D) Mughal Sarai
Ans : (B)

138. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha ?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

139. According to 2011 Census, figures, which among the following Districts in Uttar Pradesh has the lowest female literacy ?
(A) Ballia (B) Deoria
(C) Gorakhpur (D) Rampur
Ans : (D)

140. Famous 'Chirkula' dance is associated with–
(A) Avadh (B) Bundelkhand
(C) Brij Bhumi (D) Rohilkhand
Ans : (C)

141. The main Commercial Crop of Uttar Pradesh is–
(A) Oil seeds (B) Cotton
(C) Sugarcane (D) Jute
Ans : (C)

142. In Uttar Pradesh on the occasion of Holi festival 'Latthmar Holi is celebrated at–
(A) Brindavan (B) Barsana
(C) Mathura (D) Gokul
Ans : (B)

143. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
List–I (Lok Geet)
(a) Birha (b) Rasia
(c) Alha (d) Kajari
List–II (Area)
1. Brij Bhumi 2. Bundelkhand
3. Poorvanchal 4. Avadh
(a) (b) (c) (d)
(A)  1 2 3 4 (B)  4 3 1 2
(C)  3 1 2 4 (D)  2 4 1 3
Ans : (C)

144. In Uttar Pradesh the highest production of 'Aonla' comes from–
(A) Rae Bareli District (B) Pratapgarh District
(C) Sultanpur District (D) Faizabad District
Ans : (B)

145. Railway Coach factory in Uttar Pradesh is being established at–
(A) Rae Bareli (B) Noida
(C) Kanpur (D) Amethi
Ans : (A)

146. Yamuna Express way runs between–
(A) Noida to Greater Noida (B) Greater Noida to Agra
(C) Lucknow to Agra (D) Agra to Allahabad
Ans : (B)

147. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Bio-technology Park – Lucknow
(B) Tronica City – Noida
(C) Plastic City – Kanpur
(D) Leather Technology Park – Unnao
Ans : (B)

148. Indian Grassland and Forest Research Institute is located at–
(A) Bahraich (B) Ranchi
(C) Jhansi (D) Patna
Ans : (C)

149. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Amir Khusro – Etah
(B) Mirza Galib – Agra
(C) Josh – Malihabad
(D) Jigar – Gorakhpur
Ans : (D)

150. Begam Samru built a very famous Church in–
(A) Mount Abu (B) Nainital
(C) Sardhana(D) Kanpur
Ans : (C)

Saturday, October 3, 2015

Uttar Pradesh P.C.S (Mains) Exam., 2015 General Studies (Paper-I) Solved Paper (Exam Held on 29-06-2015)

1. Which one of the following countries ranked first in the environmental democracy index developed by WRA in 2015 ? 
(A) Colombia (B) Latvia (C) Lithuania (D) Hungary (Ans : C)

2. Which one of the following is the first state to issue Soil Health Card to farmers ? 
(A) Rajasthan (B) Punjab (C) Haryana (D) Maharashtra (Ans : B)

3. In which of the following cities did ICICI open its first branch of China? 
(A) Shenzen (B) Beijing (C) Shanghai (D) Guangzhou (Ans : C)

4. Who won the Rome Master's (2015) women's singles title? 
(A) Carla Suarez Navarro (B) Maria Sharapova 
(C) Serena Williams (D) D. Gavrilova (Ans : B)

5. The world's first referendum on same sex marriage was held in– 
(A) Scotland (B) Ireland (C) England (D) U.S.A. (Ans : B)

6. The book 'The Lives of Others' has been written by– 
(A) Arvind Adiga (B) Shayantani Ghose 
(C) Amitav Ghose (D) Neel Mukherjee (Ans : D)

7. Who amongst the following is the first woman, of Asian origin to be elected as a Mayor in U. K. ? 
(A) Vanita Agrawal (B) Shakila Kasu 
(C) Violet Robinson (D) Harbhajan Kaur Dheer (Ans : D)

8. Who amongst the following has been given the Yash Bharti Award 2014-15 by U.P. Government for women's wrestling? 
(A) Shital Tomar (B) Gargi Yadav (C) Alka Tomar (D) Poonam Yadav (Ans : C)

9. Who among the following has been appointed as the Director General of DRDO in May 2015 ? 
(A) G. S. Reddy (B) Arvind Subramaniam 
(C) Selvin Christopher (D) K. N. Shankara (Ans : C)

10. Which of the following states has launched' Aahar Yojana' in April 2015 for provide food at cheap rates to city poor? 
(A) Bihar (B) Uttar Pradesh (C) Madhya Pradesh (D) Odisha (Ans : D)

11. Dr. B. R. Ambedkar's 125th birth anniversary will be observed in– 
(A) 2016 (B) 2015 (C) 2020 (D) 2018 (Ans : B)

12. Dadri, Chunar, Churk and Dalla, all have factories producing– 
(A) Cement (B) Sugar (C) Paper (D) Fertilizer (Ans : A)

13. Which 0 f the following has recently been declared as a 'Tiger Reserve' ? 
(A) Balphakram National Park (B) Rajaji National Park 
(C) Betla National Park (D) Kaziranga National Park (Ans : B)

14. Who has written the book 'Gods of Corruption' published recently? 
(A) Promila Shankar (B) Chitra Mudgal (C) Manjulika Gautam (D) Sudha Pai (Ans : A)

15. From which of the following cities has the programme 'Visit India Year in China' started ? 
(A) Shanghai (B) Guangzhon (C) Beijing (D) Xi'an (Ans : C)

16. Indian Grass and Fodder Research Institute is located at– 
(A) Bikaner (B) Jabalpur (C) Bhopal (D) Jhansi (Ans : D)

17. Rainfed Area Development Programme (RADP) was launched by the Department of Agriculture and Cooperation of Government of India in the year– 
(A) 2008-09 (B) 2009-10 (C) 2010-11 (D) 2011-12 (Ans : D)

18. Which of the following has the highest export from India ? 
(A) Agriculture and allied products (B) Engineering goods 
(C) Textiles (D) Chemical and related product (Ans : B)

19. Where is Central Research Institute for Dry-land Agriculture (CRIDA) is located? 
(A) Hyderabad (B) Hissar (C) New Delhi (D) Rajkot (Ans : A)

20. 'Mahi Sugandha' is a variety of– 
(A) Rice (B) Wheat (C) Sunflower (D) Mustard (Ans : A)

21. Which one of the following is a hybrid variety of Basmati rice? 
(A) Pus a RH-10 (B) Pusa Sugandh-3 (C) Pusa Basmati-1 (D) Pusa Sugandh-5 (Ans : A)

22. 'Gunga Varanasi' is a variety of– 
(A) Guava (B) Aonla (C) Mango (D) Muskmelon (Ans : B)

23. The present Director General of ICAR, New Delhi is– 
(A) Dr. R. S. Paroda (B) Dr. S. Ayyappan 
(C) Dr. V. L. Chopra (D) Dr. Mangla Rai (Ans : B)

24. Raj 3077 is a variety of– 
(A) Maize (B) Jowar (C) Rice (D) Wheat (Ans : D)

25. Indian Institute of Pulses Research is located at– 
(A) Kanpur (B) Jabalpur (C) Jaipur (D) Hissar (Ans : A)

26. In which of the following states, the productivity of rice is the highest? 
(A) Punjab (B) Uttar Pradesh (C) Haryana (D) None of the above (Ans : A)

27. Rice originated in– 
(A) Europe (B) South-East Asia (C) South America (D) None of the above (Ans : B)

28. The most popular fertilizer for foliar application is– 
(A) Sodium Nitrate (B) Ammonium Chloride (C) Urea (D) DAP (Ans : C)

29. The most suitable crop for green manuring is– 
(A) Potato (B) Sugarcane (C) Sunhemp (D) Gram (Ans : C)

30. During 2011-12 the value of India's external trade was more than– 
(A) 10,200 crore (B) 10,300 crore 
(C) 91,000 crore (D) 1,01,000 crore (Ans : D)

31. Who has written 'The History of Indian Agriculture' ? 
(A) M. S. Swarninathan (B) S. Ayyapan (C) K. B. Thomas (D) M. S. Randhawa (Ans : D)

32. Who has been appointed as the first President of The New Development Bank (BRICS Bank) ? 
(A) Jiji Menon (B) Deepak Parikh (C) K. V. Kamath (D) Chanda Kochar (Ans : C)

33. The World Trade Organization (WTO) is located at– 
(A) New York (B) Geneva (C) Washington (D) London (Ans : B)

34. Which of the following countries has the highest productivity of rice? 
(A) China (B) India (C) Japan (D) Germany (Ans : A)

35. The plan period of Eleventh Five Year Plan was– 
(A) 2004-09 (B) 2005-10 (C) 2006-11 (D) 2007-12 (Ans : D)

36. The first state which adopted the training and visit system of agricultural expansion was– 
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh (C) Punjab (D) Andhra Pradesh (Ans : D)

37. The policy regarding Special Economic Zones (SEZ) was announced in– 
(A) April 2000 (B) April 2001 (C) April 2002 (D) April 2002 (Ans : A)

38. Which of the following wheat varieties has been developed through induced mutation? 
(A) Kalyan Sona (B) Sonara-64 (C) Sharbati Sonara (D) Sonalika (Ans : C)

39. Uttar Pradesh Council of Sugar-cane Research is located at– 
(A) Meerut (B) Kanpur (C) Lucknow (D) Shahjahanpur (Ans : D)

40. National Botanical Research Institute is located at– 
(A) Kanpur (B) Dhampur(C) Rampur (D) Lucknow (Ans : D)

41. As on date, how many women have been the Chief Minister of Uttar Pradesh? 
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 (Ans : C)

42. With which one of the following states, Uttar Pradesh does not share its border? 
(A) Rajasthan (B) Punjab (C) Haryana (D) None of the above (Ans : B)

43. The biggest source of irrigation in U.P. is– 
(A) Canal (B) Pond (C) Tubewell (D) Well (Ans : C)

44. The headquarters of Gautam Buddha Nagar district is at– 
(A) Greater Noida (B) Ghaziabad (C) Ramabai Nagar (D) Noida (Ans : A)

45. The first Speaker of U. P. Legislative Assembly was– 
(A) Madan Mohan Verma (B) Purshottam Das Tandon 
(C) Atmaram Govind Kheir (D) Nafisul Hasan (Ans : C)

46. North-Central Zonal Cultural Centre is located at– 
(A) Allahabad (B) Varanasi (C) Agra (D) Lucknow (Ans : A)

47. In which of the following places, Shakambhari Devi Mela is organized? 
(A) Varanasi (B) Vindhyachal (C) Meerut (D) Saharanpur (Ans : D)

48. Alfred Park at Allahabad has been renamed after– 
(A) Bhagat Singh (B) Chandra Shekhar Azad (C) Subhash Chandra Bose (D) Motilal Nehru (Ans : B)

49. The famous Bharatmata Mandir is located at– 
(A) Lucknow (B) Varanasi (C) Allahabad (D) Meerut (Ans : B)

50. Which one of the following classical dance forms is associated with Uttar Pradesh? 
(A) Kathak (B) Bharatnatyam (C) Odisi (D) Kuchipudi (Ans : A)

51. Uttar Pradesh Urdu Akademi was established in the year– 
(A) 1947 (B) 1950 (C) 1962 (D) 1972 (Ans : D)

52. How many Universities in Uttar Pradesh have been named after Dr. B. R. Ambedkar? 
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four (Ans : B)

53. 'Kalyan' magazine is published from– 
(A) Varanasi (B) Gorakhpur (C) Allahabad (D) Mathura (Ans : B)

54. In which year 'Uttar Pradesh Khadi Gramodyog Board' was estabished ? 
(A) 1950 (B) 1960 (C) 1965 (D) 1970 (Ans : B)

55. The Planetarium, named after Dr. Bhim Rao Ambedkar, is located at– 
(A) Rampur (B) Lucknow (C) Allahabad (D) Gorakhpur (Ans : A)

56. 'The Kisan Bahi Yojana' was introduced in U. P. in the year– 
(A) 2002 (B) 1992 (C) 1982 (D) 1972 (Ans : B)

57. The Institute of Paper Technology is located at– 
(A) Saharanpur (B) Meerut (C) Kanpur (D) Gorakhpur 
(Ans : A)

58. Which of the following has a Science City ? 
(A) Kanpur (B) Allahabad (C) Lucknow (D) Noida (Ans : C)

59. King Kharvela of Kalinga belonged to which dynasty ? 
(A) Chedi (B) Kadamba (C) Haryanka (D) Kalinga (Ans : A)

60. Where did Buddha reside during the last rainy season of his life? 
(A) Shravasti (B) Vaishali (C) Kushinagar (D) Sarnath (Ans : C)

61. The town of Kalpi is situated on the bank of river? 
(A) Ganga (B) Yamuna (C) Narmada (D) Krishna (Ans : B)

62. Ashokaram monastery was situated at– 
(A) Vaishali (B) Patliputra (C) Kausambi (D) Shravasti (Ans : B)

63. How many Tarangas are in Rajtarangini of Kalhana ? 
(A) Eight (B) Nine (C) Ten (D) Eleven (Ans : A)

64. Who was the founder of Pala dynasty ? 
(A) Dharmpala (B) Deopala (C) Gopala (D) Rampala (Ans : C)

65. The Seven Ratha Temple of Mahabalipuram was built by– 
(A) Mahendra Varman (B) Narsimhan Varman 
(C) Parmeshwar Verman (D) Nandi Varman (Ans : B)

66. Sher Shah was buried at– 
(A) Kalinjar (B) Sasaram (C) Jaunpur (D) Patna (Ans : B)

67. Babar assumed the title of 'Pad shah' first at– 
(A) Farghana (B) Kabul (C) Delhi (D) Samarkand (Ans : B)

68. The famous diamond 'Kohinoor' was presented to Shahjahan by– 
(A) Aurangzeb (B) Murad (C) Mir Jumla (D) Abul Hasan Qutbshah (Ans : C)

69. Who among the following translated Ramayana into Persian language? 
(A) Mulla Sheri (B) Abul Fazl (C) Faizi (D) Abdul Qadir Badayuni (Ans : D)

70. Who among the following composed poems with the pen-name 'Gulrukhi' ? 
(A) Firoz Shah Tughlaq (B) Bahlol Lodi (C) Sikandar Lodi (D) Ibrahim Lodi (Ans : C)

71. Who of the following was not a member of Noorjahan's junta? 
(A) Jahangir (B) Ghiyas Beg (C) Asaf Khan (D) Khurram (Ans : A)

72. Who was the 'Poet-laureate' of Shahjahan's reign? 
(A) Kalim (B) Kashi (C) Qudsi (D) Munir (Ans : A)

73. In the battle of Wandhiwash (1760)– 
(A) French defeated British (B) British defeated Dutch 
(C) British defeated French (D) Dutch defeated British• (Ans : C)

74. When was Shivaji born and when did he assume the title of Chhatrapati ? 
(A) 1626, 1675 (B) 1625, 1671 (C) 1627, 1661 (D) 1627, 1674 (Ans : D)

75. When was Peshwaship abolished? 
(A) In 1858 (B) In 1818 (C) In 1861 (D) In 1802 (Ans : B)

76. By which Act the Board of Control came into existence? 
(A) Regulating Act, 1773 (B) Act of Settlement, 1781 
(C) Charter Act, 1813 (D) Pitt's India Act, 1784 (Ans : D)

77. Who was the author of the play 'Nil Darpan' ? 
(A) Tara Nath Bandopadhyay (B) Tara Nath Ghosh 
(C) Dinabandhu Mitra (D) Bankim Chandra Chatterjee (Ans : C)

78. Who termed the uprising of 1857 as the first was of independence? 
(A) V. A. Smith (B) P. E. Roberts (C) V. D. Savarkar (D) All of the above (Ans : C)

79. Who emerged victorious in the first Anglo-Mysore War (1766- 69)? 
(A) English (B) Haider Ali (C) Maratha (D) Nizam of Hyderabad (Ans : B)

80. The monopoly of the East India Company in India's trade was abolished in– 
(A) 1793 (B) 1803 (C) 1813 (D) 1833 (Ans : C)

81. Sindh was annexed by the British in– 
(A) 1843 (B) 1845 (C) 1849 (D) 1854 (Ans : A)

82. The Indian Famine Code, 1883 was prepared by– 
(A) Hunter Commission (B) Hartog Commission (C) Strachey Commission (D) Indigo Commission (Ans : C)

83. Which one of the following centres of the uprising of 1857 was recaptured by the English? 
(A) Jhansi (B) Meerut (C) Delhi (D) Kanpur (Ans : C)

84. Who among the following was government advocate in Kakori Conspiracy Case? 
(A) Mohan Lal Saxena (B) Jagat Narain Mulla 
(C) Krishna Bahadur (D) Prabhat Chandra (Ans : B)

85. Mahatma Gandhi delivered his first public speech in India at– 
(A) Bombay (B) Lucknow (C) Champaran (D) Varanasi (Ans : D)

86. Which of the following is not correctly matched? 
(A) Moplah revolt – Kerala (B) Kuka revolt – Punjab 
(C) Koli revolt – Gujarat (D) Chuar revolt – Madhya Pradesh (Ans : D)

87. In which of the following prisons Pt. Ram Prasad Bismal was hanged? 
(A) Gonda (B) Faizabad (C) Gorakhpur (D) Varanasi (Ans : C)

88. Who among the following said 'Swaraj is our birth right' ? 
(A) M. K. Gandhi (B) G. K. Gokhale (C) B. G. Tilak (D) Dada Bhai Naoroji (Ans : C)

89. Who amongst the following coined the word 'Satyagraha' ? 
(A) Harilal Gandhi (B) Mahatma Gandhi (C) Ramdas Gandhi (D) Manilal Gandhi (Ans : B)

90. On which of the following rail-way stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out of the train ? 
(A) Johannesburg (B) Pietermaritzburg (C) Durban (D) Pretoria (Ans : B)

91. Who amongst the following headed the 1946 Cabinet Mission? 
(A) Hugh Gaitskell (B) Sir John Simon 
(C) Sir Pethic Lawrence (D) None of the above (Ans : C)

92. Who amongst the following was the first Chairman of the Gadar Party ? 
(A) Lala Herdayal (B) Sohan Singh Bhakna (C) Keshar Singh (D) Pandit Kashi Ram (Ans : B)

93. Who among the following was the President of the Indian National Congress on 15th August, 1947 ? 
(A) Rajendra Prasad (B) Jwaharlal Nehru (C) J. B. Kripalani (D) Sardar Patel (Ans : C)

94. Who amongst the following American was with Mahatma Gandhi during his 'Dandi March' ? 
(A) H. N. Brailsford (B) Webb Miller (C) G. Slocomba (D) James Patterson (Ans : B)

95. Who amongst the following as the leader of the 1857 uprising at Allahabad? 
(A) Nana Saheb (B) Azimullah (C) Tantia Tope (D) Maulvi Liyaqat All (Ans : D)

96. In which of the following sessions of Muslim League, M. A. Jinnah putforth his 14 point proposal? 
(A) 1927 (B) 1928 (C) 1929 (D) 1930 (Ans : C)

97. Who amongst the following presided over the All parties Muslim Conference held at Delhi on 31st December, 1928 ? 
(A) Aga Khan (B) M. A. Jinnah (C) Faizli Hussain (D) Karim Jalal (Ans : A)

98. In which of the following sessions of Indian National Congress, Jawaharlal Nehru spoke of socialism as the key to the solution of India's problems? 
(A) Lahore (B) Lucknow (C) Allahabad (D) Ramgarh (Ans : A)

99. Who headed the Boundary Commission appointed in 1947 in the context of India's partition? 
(A) Mountbatten (B) Radcliffe (C) James Bolt (D) Richardson (Ans : B)

100. Who was the editor of the revolutionary paper 'Bande Mataram' ? 
(A) Shyamji Krishna Verma (B) Bhikaji Cama (C) V. D. Savarkar (D) C. D. Savarkar (Ans : B)

101. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chang La – Jammu and Kashmir (B) Rohtang – Himachal Pradesh 
(C) Bomdi La – Arunachal Pradesh (D) Se La – Uttarakhand (Ans : D)

102. Which one of the following is not correctly matched? 
(A) Kolkota-Hugli region – Titagarh (B) Chhota Nagpur region – Shivkashi 
(C) Mumbai-Pune region – Ambernath (D) Ahmedabad-Vadodara region – Bharuch (Ans : B)

103. Which one of the following is the correct height of Kunchikal Waterfall ? 
(A) 335 metre (B) 337 metre (C) 399 metre (D) 455 metre (Ans : D)

104. Which one of the following is called the 'mystery lake' ? 
(A) Jor Pokhri Lake (B) Dodital Lake (C) Roopkund Lake (D) Red Hills Lake (Ans : C)

105. In which of the following census decades India registered the lowest percentage change in population? 
(A) 1971-81 (B) 1981-91 (C) 1991-2001 (D) 2001-11(Ans : D)

106. The South India temple of Lord Ranganatha (also known as Lord Venkatesha) is located on– 
(A) Biligiri Ranga hill (B) Thirumala hills (C) Nandi hills (D) Chamundi hills (Ans : B)

107. Kuttanad (or Kuttanadu) of Kerala is famous for– 
(A) A fresh water lake (B) The region with the lowest altitude in India 
(C) A coral island (D) The western most point of India (Ans : B)

108. In which of the following decades the population growth rate in India was the highest? 
(A) 1901-11 (B) 1961-71 (C) 2001-11 (D) 1981-91 (Ans : B)

109. Select the correct answer from the code given below in terms of the population (2011) of the following urban centres in descending order– 
1. Meerut 2. Ghaziabad 3. Agra 4. Varanasi 
(A) 1, 3, 4, 2 (B) 2, 3, 4, 1 (C) 4, 2, 1, 3 (D) 3, 2, 1, 4 (Ans : B)

110. Which one of the following lies at the junction of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu states? 
(A) Anaimalai hills (B) Palrii hills (C) Nandi hills (D) Nilgiri hills (Ans : D)

111. In which of the following states, the percentage of total cropped area under irrigation (2011) is the highest? 
(A) Madhya Pradesh (B) Maharashtra (C) Uttar Pradesh (D) Haryana (Ans : D)

112. Which one of the following groups of states borders the state of Telangana ? 
(A) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarh 
(B) Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh 
(C) Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Jharkhand 
(D) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh (Ans : A)

113. Which one of the following states does not lie along Patkori hills? 
(A) Nagaland (B) Tripura (C) Manipur (D) Mizoram (Ans : B)

114. Which one of the following is not correctly matched? 
(A) Mormugao – Goa (B) Paradeep – Odisha 
(C) Mangalure – Karnataka (D) Mundra – Andhra Pradesh (Ans : D)

115. Which of the following hills marks the confluence of the Eastern ghats and the Western ghats? 
(A) Anaimalai hills (B) Ashoubu hills (C) Biligiri ranga hills (D) Cardamom hills (Ans : C)

116. Select from the code given below the correct locational sequence of the following hills proceeding from South to North– 
1. Satmala hills 2. Kaimur hills 3. Pir Panjal range 4. Naga hills 
(A) 2, 3, 1, 4 (B) 1, 2, 4, 3 (C) 1, 2, 3, 4 (D) 4, 3, 2, 1 (Ans : B)

117. Which of the following is a Ramsar site under Ramsar Convention? 
(A) Godawari delta (B) Krishna delta (C) Sunderbans (D) Bhoj wetland (Ans : D)

118. The correct sequence of the following districts in terms of their Geographical area in acending order– 
(A) Barabanki, Gautam Buddha Nagar, Mirzapur, Sondhadra 
(B) Mirzapur, Sonbhadra, Barabanki, Gautam Buddh Nagar 
(C) Gautam Buddha Nagar, Barabanki, Mirzapur, Sonbhadra 
(D) Sonbhadra, Mirzapur, Gautam Buddha Nagar, Barabanki (Ans : C)

119. What is the correct sequence of the following rail tunnels by length in descending order? 
(A) Pir Panjal, Karbude, Nathu-wadi, Berdewadi 
(B) Karbude, Pir Panjal, Nathu-wadi, Berdewadi 
(C) Berdewadi, Nathuwadi, Pir Panjal, Karbude 
(D) Nathuwadi, Berdewadi, Karbude, Pir Panjal (Ans : A)

120. Which one of the following is not correctly matched? 
(A) Kaiga – Karnataka (B) Rawat Bhata – Rajasthan 
(C) Muppandal – Tamil Nadu (D) Ennore – Meghalaya (Ans : D)

121. Sonbhadra district is touched by– 
(A) Boundaries of two states (B) Boundaries of three states 
(C) Boundaries of four states (D) Boundaries of five states (Ans : C)

122. From the code given below select the correct sequence of -the following continents in terms of their area in descending order– 
1. Europe 2. Australia 3. Africa 4. South America 
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 1, 3, 2 (C) 2, 1, 4, 3 (D) 3, 4, 1, 2 (Ans : D)

123. Which one of the following is not correctly matched? 
(A) Radcliffe line – India and Pakistan (B) Maginot line – France and Germany 
(C) Durand line – Bangladesh and India (D) Hindenburg line – Belgium and Germany (Ans : C)

124. Which one of the following scheduled tribes observe Deepawali as a sad day? 
(A) Sahariya (B) Baga (C) Paharia (D) Tharu (Ans : D)

125. Who had suggested that shifting Earth on its axis is one of the factors, responsible for climatic change? 
(A) Robert Hooke (B) Milutin Milan Kolich 
(C) George Simpson (D) T. C. Chamberlain (Ans : B)

126. Match List-I and List-II and select correct answer from the code given below– 
(a) Mount Kinabalu (b) Elburz (c) Aconcagua (d) Kilimanjaro 
1. Argentina 2. Malaysia 3. Tanzania 4. Iran 
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 
(B) 3 2 1 4 
(C) 2 4 3 1 
(D) 2 4 1 3 (Ans : D)

127. Which one of the following is the largest in area ? 
(A) New Zealand North Island (B) New Found land 
(C) New Zealand South Island (D) Java (Ans : C)

128. Which one of the following seas is the deepest? 
(A) South China Sea (B) Bering Sea (C) Mediterranean Sea (D) Japan Sea (Ans : A)

129. According to United Nations Statistics 2012, which one of the following has the largest population? 
(A) Marshall Island (B) Dominica (C) St. Kitts (D) Monaco (Ans : C)

130. Which one of the following is called the 'Sugar bowl' of the world? 
(A) India (B) Hawaii Island (C) Cuba (D) Philippines (Ans : C)

131. Which one of the following continents has the largest number of countries? 
(A) Africa (B) Europe (C) Asia (D) South America (Ans : A)

132. The glacial lake Itasca is the source of river– 
(A) Missouri (B) Mississippi (C) Rio Grande (D) Red river (Ans : B)

133. Which of the following states of U.S.A. grows Coffee? 
(A) Florida (B) California (C) Hawaii (D) Arizona (Ans : C)

134. Which of the following lakes lies entirely in the U.S.A. ? 
(A) Lake Michigan (B) Lake Huton (C) Lake Superior (D) Lake Erie (Ans : A)

135. Dasht-e-Lut is located in– 
(A) Iran (B) Libya (C) Kenya (D) Nigeria (Ans : A)

136. Which one of the following is not correctly matched ? 
(A) Prairies – North America (B) Pampas – South America 
(C) Steppes – Europe (D) Veld – Australia (Ans : D)

137. El-Nino develops in the– 
(A) Pacific ocean (B) Indian ocean (C) Mediterranean ocean (D) Atlantic ocean (Ans : A)

138. Which one of the following is not correctly matched? 
(A) Khartoum – Nile (B) New York – Hudson 
(C) Berlin – Spree (D) Sidney – Seine (Ans : D)

139. Which one of the following is the deepest oceanic trench ? 
(A) Tonga (B) Mariana (C) Puerto Rico (D) Izu-Bonin (Ans : B)

140. Which of the following is called the 'land of one thousand lakes' ? 
(A) Finland (B) Sweden (C) Greenland (D) U.S.A. (Ans : A)

141. Which one of the following is known as the 'Sea of mountains'? 
(A) Japan (B) British Columbia (C) West Coast of South America (D) South-East Asia (Ans : B)

142. How many times have Mumbai Indians been crowned as IPL champions? 
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 3 (Ans : B)

143. Where was the epicentre of the Earthquake which hit Nepal on 25th April, 2015 ? 
(A) Lamjung (B) Pokhara (C) Kathmandu (D) Rohtasgarh (Ans : A)

144. Which one of the following countries has arrived at an agreement in April 2015 to supply 110 fighter jets to Pakistan ? 
(A) Russia (B) America (C) China (D) France (Ans : C)

145. According to United Nations 'World Happiness Report 2015' which is the country with the highest level of happiness? 
(A) Denmark (B) New Zealand (C) Iceland (D) Switzerland (Ans : D)

146. According to United Nations 'World Happiness Report 2015' what is the rank of India? 
(A) 117 (B) 108(C) 111 (D) 98 (Ans : A)

147. Which one of the following is the first woman Judge of Sikkim High Court? 
(A) Meenakshi Madan Rai (B) Shivani Rai (C) Rohani Rai (D) Mitali Rai (Ans : A)

148. Whom did Carolina Marin defeat in the women's singles final of Malaysian Open Badminton Tournament 2015? 
(A) Saina Nehwal (B) Wang Shixia (C) Li Xuerui (D) Luo Ying (Ans : C)

149. Abd Rabbuh Mansur Hadi, who has been in the news since January 2015 was the President of– 
(A) Palestine (B) Qatar (C) Yemen (D) Libya (Ans : C)

150. 'Maglev' is– 
(A) a super computer (B) the fastest commercial train presently running in the world 
(C) a Japanese spy satellite (D) a high speed car (Ans : B)