Showing posts with label QUESTION PAPERS. Show all posts
Showing posts with label QUESTION PAPERS. Show all posts

Sunday, May 26, 2013

Madhya Pradesh P.S.C (Pre.) Exam Solved Paper

General Studies (Paper-I) Solved Paper
(Exam Held on 24-2-2013)

1. Nagarjun Sagar Dam is situated in which State of India ?
(A) Tamil Nadu (B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka (D) Orissa
Ans : (B)

2. The Himalayan Mountain Ranges are not a part of which of the following States ?
(A) Uttarakhand (B) Uttar Pradesh
(C) Sikkim (D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

3. Which of the following is the general direction of flow of summer monsoon in India ?
(A) From South to North
(B) From South-West to South-East
(C) From South-East to South-West
(D) From South-West to North-East
Ans : (D)

4. What is the sex ratio of India as per the provisional data of census of India 2011 from the following ?
(A) 935  (B) 940
(C) 945  (D) 950
Ans : (B)

5. Which one of the following is the first National Park of India ?
(A) Kanha National Park (B) Dudhwa National Park
(C) Rajaji National Park (D) Corbett National Park
Ans : (D)

6. Alaska is a part of which State from the following ?
(A) Greenland (B) United States of America
(C) Canada (D) Russia
Ans : (B)

7. In which of the following continents the Andes Mountain Range is located ?
(A) Australia (B) Europe
(C) South America (D) North America
Ans : (C)

8. The Equator does not pass through which of the following countries ?
(A) Kenya  (B) Mexico
(C) Indonesia  (D) Brazil
Ans : (B)

9. Which of the following cities is known as the 'City of Canals' ?
(A) Amsterdam (B) Rome
(C) Venice (D) Athens
Ans : (C)

10. Which one of the following Indian States does not share border with Bhutan ?
(A) Sikkim (B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh (D) West Bengal
Ans : (B)

11. Which one among the following is incorrect statement about the Constituent Assembly ?
(A) It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the Drafting Committee
(B) Minority communities like Christians, Anglo-Indians and Parsis were adequately represented in the Assembly
(C) It was elected on the basis of universal adult franchise
(D) Its electoral process was based on the sixth schedule of the Act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and educational qualification
Ans : (C)

12. The party system is the part of which larger system among the following ?
(A) social system (B) Economic system
(C) Political system (D) International system
Ans : (C)

13. Reserve Bank of India issues currency notes against which of the following ?
(A) Gold (B) Foreign security
(C) Government of India security (D) All of the above
Ans : (D)

14. The Consultative Committee of Members of Parliament for Railway Zones is constituted by which of the following ?
(A) President of India (B) Ministry of Railways
(C) Ministry of Parliamentary Affairs (D) Ministry of Transport
Ans : (C)

15. Which one of the following is the period of 12th Five Year Plan ?
(A) 2007-2012 (B) 2012-2017
(C) 2010-2015 (D) 2006-2011
Ans : (B)

16. In India, National Income is computed by which of the following ?
(A) Planning Commission (B) Ministry of Finance
(C) Central Statistical Organisation (D) Reserve Bank of India
Ans : (C)

17. Who among the following is associated with 'White Revolution ?
(A) P. J. Kurien (B) Verghese Kurien
(C) M. S. Swaminathan (D) M. S. Raghunathan
Ans : (B)

18. Which of the following Banks is the Central Bank of India ?
(A) State Bank of India (B) Bank of India
(C) Union Bank of India (D) Reserve Bank of India
Ans : (D)

19. Who among the following was the Speaker of first Lok Sabha ?
(A) G. V. Mavalankar (B) K. M. Munshi
(C) G. B. Pant (D) Acharya Kriplani
Ans : (A)

20. Which of the following is not a public sector undertaking/enterprise ?
(A) N.T.P.C.  (B) S.A.I.L.
(C) B.H.E.L.  (D) T.I.S.C.O.
Ans : (D)

21. Where among the following is the biggest indoor stadium situated in M.P. ?
(A) Gwalior  (B) Indore
(C) Bhopal (D) Jabalpur
Ans : (C)

22. Subrato Cup is associated with which of the following ?
(A) Football (B) Cricket
(C) Chess (D) Badminton
Ans : (A)

23. Which Olympic Swimmer amongst the following has won 18 Gold medals in his career ?
(A) Michel Phelps (U.S.A.) (B) Florent Manaudov (France)
(C) Cullen Jones (U.S.A.) (D) Ian Thorpe (Australia)
Ans : (A)

24. Mary Kom is a recipient of–
(A) Bronze medal in 2012 Olympic (B) Arjun Award
(C) Padma Shree (D) All of the above
Ans : (D)

25. Who among the following is the Chairman of Madhya Pradesh Sports Council at present ?
(A) Kailash Vijay Vargiya (B) Shivraj Singh Chauhan
(C) Tukoji Rao Pawar (D) Vikram Varma
Ans : (C)


26. How many players play on the ground from one team in Kho-kho, Kabaddi, Volleyball and Basketball respectively ?
(A) 7, 9, 5, 6  (B) 5, 6, 7, 9
(C) 9, 7, 6, 5  (D) 7, 5, 6, 9
Ans : (C)

27. Which of the following awards is given by the Madhya Pradesh government to a coach for his dedication in sports ?
(A) Dronacharya award (B) Parashuram award
(C) Vishwamitra award (D) sandipani award
Ans : (C)

28. What is the name of the goal-keeper of Indian Hockey team/teams which won gold medals in1956 and 1964 Olympic games ?
(A) Dhyanchand (B) Ajitpal Singh
(C) Roop Singh (D) Shankar Laxman
Ans : (D)

29. Which cricket-player among the following has been honoured by Board of Control for Cricket in India giving him C. K. Naidu Lifetime Achievement Award ?
(A) Sunil Gavaskar (B) Anil Kumble
(C) Sachin Tendulkar (D) Saurav Ganguli
Ans : (A)

30. Who among the following won the World Billiard Championship, 2012 ?
(A) Mike Russel (B) Rupesh Shah
(C) Dhruva sitwala (D) Pankaj Advani
Ans : (D)

31. Who among the following was awarded the prestigious 'Kalidas samman' of Madhya Pradesh Government in November 2012 ?
(A) Lata Mangeshkar (B) Amir Khan
(C) Anupam Kher (D) Pandit Ravishankar
Ans : (C)

32. Maximum Soybean is produced in which area of Madhya Pradesh among the following ?
(A) Malwa (B) Bundelkhand
(C) Baghelkhand (D) None of the above
Ans : (A)

33. The boundary of which district of M. P. among the following does not touch Uttar Pradesh ?
(A) Bhind  (B) Satana
(C) Shivpuri  (D) Sheopur
Ans : (D)

34. Which one of the following is the smallest district of M. P. (in population) ?
(A) Sheopur  (B) Raisen
(C) Datia  (D) Harda
Ans : (D)

35. Who among the following was the first Chief Minister of M.P. ?
(A) Ravishankar Shukla (B) Kailashnath Katju
(C) Pattabhi Sitarammaiya (D) None of the above
Ans : (A)

36. What is the number of Jyotirlings in M.P. out of twelve Jyotirlingas of India ?
(A) 1  (B) 2
(C) 3  (D) 4
Ans : (B)

37. With whom among the following 'Mandu' is associated ?
(A) Jiwaji Rao (B) Rani Rupmati
(C) Allauddin Khan (D) Jhalkari Bai
Ans : (B)

38. Which one of the following tribes of M.P. is the biggest in population ?
(A) Saharia  (B) Bheel
(C) Cole  (D) Bharia
Ans : (B)

39. Where among the following famous place for sculpture 'Phadake Studio' is situated ?
(A) Gwalior  (B) Rewa
(C) Dhar  (D) Bhopal
Ans : (C)

40. Where is the All India Classical Dance Festival organised every year in M.P. ?
(A) Pachmarhi (B) Khajuraho
(C) Gwalior (D) Orachha
Ans : (B)

41. Sometimes back, Parliament of which country has given extension of six months to Constitutional Assembly to frame new Constitution ?
(A) Bhutan (B) Nepal
(C) China (D) None of the above
Ans : (B)

42. By the end of which year, America has given a call to withdraw 33,000 soldiers from Afghanistan ?
(A) 2012  (B) 2013
(C) 2014  (D) 2015
Ans : (A)

43. In November 2011, the Pakistan and China held a joint military exercise along which of the following rivers ?
(A) Indus (B) Chenab
(C) Jhelum (D) None of the above
Ans : (C)

44. Which of the following countries boycotted the International Conference on Syria ?
(A) China (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Both (A) and (B)
Ans : (D)

45. First lady, other than the queen of Britain who had addressed both houses of British Parliament is-
(A) Indira Gandhi (B) Benazir Bhutto
(C) Sonia Gandhi (D) Aung San Suukyi
Ans : (D)

46. Sir Creek Dispute is in between which of the following two countries ?
(A) India-Pakistan (B) Afghanistan-Pakistan
(C) China-India (D) India-Bangladesh
Ans : (A)

47. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME now ?
(A) First  (B) Fifth
(C) Tenth  (D) Fifteenth
Ans : (C)

48. Which one of the following is the 'National Voters Day' ?
(A) June 5  (B) November 1
(C) January 25 (D) March 8
Ans : (C)

49. Where was the Asian Shooting Championship, 2012 organised ?
(A) Kuala Lumpur (B) Colombo
(C) Azerbaijan (D) Doha
Ans : (D)

50. In which country is Malala being treated ?
(A) Pakistan  (B) Britain
(C) America  (D) Germany
Ans : (B)


51. In which district of M.P. is the Industry of Traction Alternators for diesel engines proposed in the rail budget of 2012-13 ?
(A) Satna  (B) Gwalior
(C) Vidisha  (D) Bhopal
Ans : (C)

52. In which district of M.P. Mandideep Industrial Cluster is situated ?
(A) Vidisha  (B) Bhopal
(C) Sehore  (D) Raisen
Ans : (D)

53. In which district of M.P. is railway sleeper manufacturing factory situated ?
(A) Sehore (B) Bhopal
(C) Hoshangabad (D) Betul
Ans : (A)

54. Who was the first woman Chief Minister of Madhya Pradesh ?
(A) Vimla Sharma (B) Vijaya Raje Scindia
(C) Nirmala Yadav (D) Uma Bharti
Ans : (D)

55. Jaldeep Yojana was initially started by M.P. Government from which reservoir ?
(A) Indira Sagar (B) Gandhi Sagar
(C) Baan Sagar (D) Yeshwant Sagar
Ans : (A)

56. At present, who is the Speaker of Madhya Pradesh Assembly ?
(A) Ishwardas Rohani (B) Mukuhd Nevalkar
(C) Shreenivas Tewari (D) None of the above
Ans : (A)

57. Who was the Chief Minister of M.P. on 1-11-2000 at the time of division of State ?
(A) Arjun Singh (B) Digvijay Singh
(C) sundarlal Patwa (D) Virendra Kumarsaklecha
Ans : (B)

58. From where the Reliance Industries got the coal bed Methane reserve in M.P. ?
(A) Suhagpur  (B) Guna
(C) Balaghat  (D) Rewa
Ans : (A)

59. Where is Dushyant Kumar Manuscript Museum situated ?
(A) Bhopal  (B) Jabalpur
(C) Ujjain  (D) Balaghat
Ans : (A)

60. Who constructed the Sanchi Stupa ?
(A) Chandragupta (B) Gautarn Buddha
(C) Mahavira (D) Ashoka
Ans : (D)

61. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
(A) HTTP (B) SMTP
(C) SLIP (D) None of the above
Ans : (A)

62. Which of the following is a valid domain name extension ?
(A) .com (B) .gov
(C) .net (D) All of the above
Ans : (D)

63. URL stands for-
(A) Unique Resource Locator (B) Universal Resource Locator
(C) Uniform Resource Locator (D) United Resource Locator
Ans : (C)

64. e-Mail stands for-
(A) Electrical Mail (B) Electronic Mail
(C) Elastic Mail (D) None of the above
Ans : (B)

65. Which of the following is free e-mail service provider ?
(A) Hotmail (B) Rediffmail
(C) Yahoo (D) All of the above
Ans : (D)

66. HTML stands for-
(A) Hybrid Text Markup Language
(B) Hypertext Markup Language
(C) Higher Text Markup Language
(D) None of the above
Ans : (B)

67. A computer virus is-
(A) A computer program that can replicate itself
(B) A virus that affects health of human being
(C) Both of the above
(D) None of the above
Ans : (A)

68. A computer hacker is-
(A) a person who maintains computer security
(B) a person who violates computer security with malicious intention for personal gain
(C) a person responsible for safe computer operation
(D) a person who repairs computer
Ans : (B)

69. Video conferencing is-
(A) Conduct of video calls using telecom technology
(B) Conduct of telephone calls
(C) Conduct of video conference using a set of telescopic technology
(D) None of the above
Ans : (A)

70. Cyber crime is-
(A) Hacking (B) Stalking
(C) Denial of service attacks (D) All of the above
Ans : (D)

71. Which of the following musicians was selected in 2012 for "Life-time Achievement Grammy Award" ?
(A) Pandit Girijashankar (B) Jakir Hussen
(C) A. R. Rehman (D) Pandit Ravishankar
Ans : (D)

72. M. P. Accountant General's Office is situated in which of the following cities ?
(A) Bhopal  (B) Gwalior
(C) Jabalpur  (D) Rewa
Ans : (B)

73. In which city is R.C.V.P. Noronha Administrative Academy situated ?
(A) Jabalpur  (B) Mussoorie
(C) Mumbai  (D) Bhopal
Ans : (D)

74. All offences punishable under the Protection of Civil Rights Act, 1955 are-
(A) Cognizable and non-bailable
(B) Cognizable and Try summarily
(C) Non-cognizable and bailable
(D) Non-cognizable and compoundable
Ans : (B)

75. An offence arising out of 'untouchability' would not made out where-
(A) the act of accused with regard to the enjoyment of benefit under a charitable trust created for the benefit of any section of the general public
(B) the act of accused is with regard to the use of finery
(C) as accused is not being competent to commit an offence
(D) the accused and complainant victim belong to the same social group
Ans : (B)


76. The Protection of Civil Rights Act extends to-
(A) the whole of India
(B) the whole of India except the scheduled areas
(C) the whole of India except the State of Jammu & Kashmir
(D) the whole of India except the union territories of Goa, Daman and Diu
Ans : (A)

77. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 came into force on-
(A) July 1, 1989 (B) January 30, 1990
(C) July 30, 1989 (D) January 1, 1990
Ans : (B)

78. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act is a special provision for the advancement of Scheduled Caste and Scheduled Tribes which is based on which one of the following doctrines ?
(A) Doctrine of Severability
(B) Doctrine of Preferred Position
(C) Doctrine of Protective discrimination
(D) Doctrine of Harmonious Construction
Ans : (C)

79. Which of the following powers is not provided to specified Special Court under Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act ?
(A) Forfeiture of property of a convict of an offence
(B) To authorize a person for extra investigation other than police
(C) To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
(D) Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime
Ans : (B)

80. A Court of Session specified as Special Court to try the offences under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act for the purpose of providing-
(A) Speedy trial (B) Time-bound trial
(C) Special protection to Victims (D) All of the above
Ans : (A)

81. Scientists of N.D.R.I., Karnal (Haryana) developed second clone of which one of the following animals ?
(A) Sheep  (B) Buffalo
(C) Cow  (D) Goat
Ans : (B)

82. Which snake of the following is non-poisonous ?
(A) Cobra (B) Viper
(C) Coral-Snake (D) Python
Ans : (D)

83. In which year was the 'Project Tiger' launched to save Indian Tigers ?
(A) 1971  (B) 1973
(C) 1977  (D) 1991
Ans : (B)

84. Which of the following is measured by 'Anemometer' ?
(A) Velocity of water-flow (B) Depth of water
(C) Force of the wind (D) Intensity of light
Ans : (C)

85. Dengue is a fever caused and transmitted to other human by-
(A) Virus and female Aedes mosquito
(B) Bacteria and female Culex mosquito
(C) Fungus and female Aedes mosquito
(D) Protozoan and female Anopheles mosquito
Ans : (A)

86. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
(A) Digestive activity (B) Liver functioning
(C) Kidney functioning (D) Oxygen carrying capacity of blood
Ans : (D)

87. 'Statics' is related to which one of the following ?
(A) State of motion (B) State of rest
(C) State of mind (D) Study of data
Ans : (B)

88. According to a new definition adopted by 'International Astronomical Union' in 2006, which of the following is not a 'planet' ?
(A) Uranus  (B) Neptune
(C) Pluto  (D) Jupiter
Ans : (C)

89. 'World AIDS Day' is celebrated on which date ?
(A) January 12 (B) April 1
(C) May 1 (D) December 1
Ans : (D)

90. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
(A) M.M.T.C.  (B) M.T.N.L.
(C) N.C.L.  (D) N.H.P.C.
Ans : (D)

91. Ajanta caves are connected with which of the following ?
(A) Ramayana (B) Mahabharata
(C) Jataka Stories (D) Panchtantra Stories
Ans : (C)

92. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements-
1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India.
2. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only  (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

93. 'Tripitaka' is associated with which of the following ?
(A) Jains  (B) Buddhists
(C) Sikhs  (D) Hindus
Ans : (B)

94. 'Rajatarangini' written by Kalhan is associated with which of the following ?
(A) Chandragupta's reign (B) Anthology of lyrics
(C) History of Kashmir (D) Reign of Krishna Deva Raya
Ans : (C)

95. Who among the following was the advocate at the famous 'I.N.A. trials' ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) C. Rajagopalachari
(C) Asaf Ali (D) Bhulabhai Desai
Ans : (D)

96. Who amongst the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Vallabhbhai Patel (B) Madan Mohan Malviya
(C) B. R. Ambedkar (D) None of the above
Ans : (C)

97. Who among the following organised the society of revolutionaries, 'Abhinav Bharat' ?
(A) Jatindra Nath Mukherjee (B) Madan Lal Dhingra
(C) Vinayak Damodar Savarkar (D) Lala Hardayal
Ans : (C)

98. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in U.N.O. ?
(A) Swami Vivekananda (B) Lal Bahadur Shastri
(C) Atal Bihari Bajpayee (D) None of the above
Ans : (C)

99. 'Amir Khusro' was associated with whose reign among the following ?
(A) Allauddin Khilzi (B) Muhammad-bin Tughlaq
(C) Ibrahim Lodi (D) Firoz Shah
Ans : (A)

l00. Mohenjo Daro is situated which of the following ?
(A) Gujarat State of India (B) Punjab State of India
(C) Sindh Province in Pakis (D) Afghanistan
Ans : (C)

Sunday, December 2, 2012

MPSC Industries Officer, Gr-B Screening Test- 2012


MPSC Assistant Commissioner [Drugs] Gr-A Screening Test- 2012

     

Saturday, November 17, 2012

UPSC CIVIL SERVICES MAINS GENERAL STUDIES PAPER-2

     

Tuesday, October 9, 2012

APPSC LIBRARIANS EXAM G.S. SOLVED PAPER (EXAM HELD ON: 05-12-2010)

                                                           

Friday, September 21, 2012

APPSC Assistant Social Welfare Officers Exam 2011 Solved Papers

                                                           

Wednesday, June 20, 2012