Showing posts with label GEOGRAPHY. Show all posts
Showing posts with label GEOGRAPHY. Show all posts

Sunday, March 12, 2017

ANDHRA PRADESH

Geographical view

Area: 160,205 km²

Land Structure: It contains plain (Andhra plains), Plateau (Rayalsima plateau, khammamplatue), Mountains (Eastern Ghats Vijayawada hills)

Important river: Krishna, Penneru, Godavari,

Main Crops: Rice, jowar, bajra, wheat, maize etc...  

Climate: tropical climate 

Main minerals: due to the variety of rocksand minerals it is called as ratnaGarbha.
First in iron ore production, magnese ore etc it is top producer of minerals in india.
Largest mica producer

Industries: AP ranks 4th at National level in IT performance.

River and dams

Sl.No.
River
Dam
Nearest City
Remark
1.
Krishna
a)Srisailam
b)Nagarjuna Sagar
c)Parkasam Barrage
Kurnool
Guntur
Guntur

Gravity & Earth-fill


2.
Godavari
Dowleswaram Barrage
Polavaram Project
Rajamundry
For irrigation


3.
Machkund River/ Sileru
Lower Sileru hydro
Visakhapatnam
Khammam

4.
Penneru

Nellore,
Cuddapah

5.
Nagavati

Srikulam

National Parks

Name of National Park
Special Species (if any important)
Important Remarks
Sri Venkateshwara National Park 
have many waterfalls
---
Gundla brahmeswaram park       

is Located between Kurnool and Prakasam districts over the Nallamallai mountain range
Coringa National Park  
more than 120 birds species are found
situated near Kakinada port
The Alisagar Deer park
---
 It is decorated with hillocks and flower gardens that increase the beauty of park


Reserved parks

Reserve Parks
Special Species (if any important)
Important Remarks
Nagarjunsagar-Srisailam 
tiger reserve    
spread over five districts (Nalgonda, Mahbubnagar, Kurnool, Prakasam&Guntoor)
Rollapadu WLS 
Only habitat for the endangered Great Indian Bustard
located in the Kurnool district
Pulicat Lake WLS

located in Nellore, Chittoor districts

Famous temple

Sl.No.
Monument/Temple/Sites
Located in
Remarks
1
Venkateswara Temple Tirumala(Tirupati Balaji)
in Chittoor District

2
Srisailam
Kurnool District
The sanctum sanctorium is covered with gold
3
Vinayaka Temple Kanipakam
Chittoor District on the banks of river Bahuda
temple of Lord SwayambuVinayaka
4
Sri Veereswara Swamy Temple
Muramalla
This holy shrine is the abode of Lord Sri Veereswaraswamy
5
Amaravati
Guntur District
 known as Dhanyakataka/Dharanikota   great Buddhist site Stupa built in pre-Mauryan times

6
Lakshmi Narasimha Temple
It is situated at the foot of the Auspicious Hill in Mangalagiri of Guntur district
one of the eight sacred places of Lord Vishnu in India.


Major Airports

1. Visakhapatnam Airport: Visakhapatnam 
2. Vijayawada Airport: Vijayawada
3. Cuddapah Airport: Cuddapah

Ports

AP is the secound maritime state (after Gujrat) in terms of cargo handled. 
1. Visakhapatnam Port: Visakhapatnam District (It is the fifth busiest port in India in terms of Cargo handled)
2. Kakinada Port: East Godavari District

Thermal Power plants in Andhra pradesh

Name of Thermal Power Plant
Location
Important Remarks
RayalaseemaThrmal Power plant          
Cuddapah,  
1050 megawatt (MW)  coal plant
vemagiri Power plant                   
EAstGodawari
388 MW gas based
vijayawada thermal plant              
Krishna
coal-based power plants
Simhadri Super Thermal Power Plant      
Visakhapatnam  
coal-fired power plant
Sri Damodaram Sanjeevaiah Thermal Power Station 
Nellore
coal-based power plants

Monday, November 9, 2015

Full List of State Birds of India 2015


StateCommon nameBinomial nomenclature
Andhra PradeshIndian rollerCoracias benghalensis
Arunachal PradeshGreat hornbillBuceros bicornis
AssamWhite-winged wood duckAsarcornis scutulata
BiharIndian rollerCoracias benghalensis
ChhattisgarhBastar hill mynaGracula religiosa peninsularis
GoaBlack-crested bulbulPycnonotus flaviventris
GujaratGreater flamingoPhoenicopterus roseus
HaryanaBlack francolinFrancolinus francolinus
Himachal PradeshWestern tragopan (Jujurana)Tragopan melanocephalus
Jammu and KashmirBlack-necked craneGrus nigricollis
JharkhandAsian koelEudynamys scolopaceus
KarnatakaIndian rollerCoracias benghalensis
KeralaGreat hornbillBuceros bicornis
Madhya PradeshAsian paradise flycatcherTerpsiphone paradisi
MaharashtraYellow-footed green pigeonTreron phoenicoptera
ManipurMrs. Hume's pheasantSyrmaticus humiae
MeghalayaHill mynaGracula religiosa peninsularis
MizoramMrs. Hume's pheasantSyrmaticus humiae
NagalandBlyth's tragopanTragopan blythii
OdishaIndian rollerCoracias benghalensis
PunjabNorthern goshawkAccipiter gentilis
RajasthanGreat Indian bustardArdeotis nigriceps
SikkimBlood pheasantIthaginis cruentus
Tamil NaduEmerald doveChalcophaps indica
TelanganaIndian rollerCoracias benghalensis
TripuraGreen imperial pigeonDucula aenea
UttarakhandHimalayan monalLophophorus impejanus
Uttar PradeshSarus craneGrus antigone
West BengalWhite-breasted kingfisherHalcyon smyrnensis
Puducherry (UT)Asian koelEudynamys scolopaceus
Lakshadweep (UT)Sooty ternOnychoprion fuscatus
Delhi(NCT)House sparrowPasser domesticus

Tuesday, September 15, 2015

Indian Geography Practice Questions

1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari (B) Krishna (C) Kaveri (D) Tapi

2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
(A) Arabian Sea (B) Baltic Sea (C) Caspian Sea (D) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(A) Sikkim (B) Himachal Pradesh (C) Jammu and Kashmir (D) Uttarakhand

4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(A) Anaimalai hills (B) Cardamom hills (C) Nilgiri hills (D) Javari hills

5. Where are the Coal Reserves of India largely concentrated ?
(A) Son valley (B) Mahanadi valley (C) Damodar valley (D) Godavari valley

6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Lake)
(a) Chilika Lake (b) Kolleru Lake (c) Sambhar Lake (d) Vembanad Lake
List-II (State)
1. Andhra Pradesh 2. Kerala 3. Odisha 4. Rajasthan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2

7. Indian Standard Time is governed by which of the following longitude ?
(A) 72½° East longitude (B) 77½° East longitude
(C) 80° East longitude (D) 82½° East longitude

8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh

9. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Mountain Range — Location in the Himalayas(A) Zanskar range — Kashmir
(B) Dhauladhar Range — Himachal Pradesh
(C) Singalila Range — Arunachal Pradesh
(D) Kumaon Range — Uttarakhand

10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
(A) Siwalik and Pir Panjal
(B) Pirpanjal and Dhauladhar
(C) Zanskar and Pir Panjal
(D) Dhauladhar and Zanskar

11. Indravati is a tributary of which river ?
(A) Ganga (B) Godavari (C) Krishna (D) Mahanadi

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Town)
(a) Bhadravathy (b) Coimbatore (c) Kapurthala (d) Surat
List-II (Industry)
1. Gem cutting 2. Electrical motors 3. Steel 4. Railway coach
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 4 2 1

13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?
(A) INS Kadamba (B) INS Vikramaditya (C) INS Harshvardhan (D) INS Kushan

14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Karnataka (D) Andhra Pradesh

15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?
(A) Nagaland (B) Himachal Pradesh (C) Sikkim (D) Arunachal Pradesh

16. What is the average life expectancy in India ?
(A) 50 years (B) 72 years (C) 64 years (D) 36 years

17. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) NH 2 — Delhi - Kolkata
(B) NH 4 — Chennai - Thane
(C) NH 3 — Agra - Mumbai
(D) NH 9 — Delhi – Mumbai

18. Nagda is well known as a centre of production of—
(A) Steel (B) Automobiles (C) Viscose staple fibre (D) Electric motors

19. Where is the college of defence management Located ?
(A) Dehradun (B) Wellington (C) Pune (D) Secunderabad

20. In which state is the hydel power project Nathpa Jhakari located ?
(A) Himachal Pradesh (B) Uttarakhand (C) Jammu and Kashmir (D) Madhya Pradesh

21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Steel Plant)
(a) Bhilai Steel Plant (b) Bokaro Steel Plant (c) Visvesvaraya Steel Plant (d) Salem Steel Plant
List-II (State)
1. Karnataka 2. Tamil Nadu 3. Andhra Pradesh 4. Chhattisgarh
5. Jharkhand
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 4 3 1
(B) 4 5 1 2
(C) 5 4 2 3
(D) 4 5 3 1

22. Assertion (A) : The Gangatic plains are among the most beautiful agricultural areas of the world.
Reason (R) : The Gangetic plains contain predominatly regur soil.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explaination of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

23. Which of the following states has the highest production of coffee in India ?
(A) Karnataka (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) Andhra Pradesh

24. The length of the entire Indian coast line is—
(A) 5000 km (B) 5500 km (C) 7516·6 km (D) 5800 km

25. The Bodo language is spoken in which of the following states ?
(A) Mizoram (B) Tamil Nadu (C) Asom (D) Arunachal Pradesh

26. How many National waterways are there in India ?
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 10

27. Which state of India has the highest population density ?
(A) UP (B) Kerala (C) West Bengal (D) Bihar

28. Consider the following statements about Uttar Pradesh—
1. Geographical area of UP is about 2,41,000 sq. kms.
2. Sex Ratio in UP as per 2001 census was 933 females per 1000 males.
3. UP has 17 Revenue Divisions.
4. Literacy percentage in UP as per 2001 census was 60·1.
Which among the following statement is not correct.
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 3 and 2
(D) 4 and 1

29. Who is known as “Father of white Revolution” in India ?
(A) M. S. Swaminathan (B) V. Kurien (C) K. N. Bahl (D) B. P. Pal

30. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states, the joint “Rajghat River Valley Project” is launched on—
(A) Ken River (B) Son River (C) Chambal River (D) Betwa River

31. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below—
1. India’s population is characterised by a high growth rate.
2. With the current growth rate it is likely to over take China in the near future.
3. Out of every six persons of the world one is an Indian.
4. About 40% of the India’s population is below the poverty line level.
Codes :
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct

32. Which state in country has the largest number of districts ?
(A) Madhya Pradesh (B) Maharashtra (C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh

33. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
(A) Brahmaputra and Ganga (B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus (D) Indus and Ganga

34. In which state of India is the maximum area irrigated by tubewells ?
(A) Madhya Pradesh (B) Bihar (C) Rajasthan (D) Uttar Pradesh

35. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Haldia : Odisha (B) Jamnagar : Maharashtra
(C) Numaligarh : Gujarat (D) Panangudi : Tamil Nadu

36. Which one of the following Indian rivers does not forms an estuary ?
(A) Godavari (B) Kaveri (C) Tapi (D) Mahanadi

37. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity ?
(A) Uttarakhand (B) Karnataka Plateau (C) Kachchh (D) Himachal Pradesh

38. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?
(A) Elephanta (B) Nicobar (C) Rameshwaram (D) Salsette

39. In which state do the Monsoon arrives first ?
(A) Asom (B) West Bengal (C) Maharashtra (D) Kerala

40. A memorandum of understanding for India’s first river linking project has been signed between two states linking two rivers. The states and the rivers concerned are—
States — Rivers
(A) Punjab and Rajasthan — Beas and Banas
(B) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh — Ken and Betwa
(C) Karnataka and Tamil Nadu — Krishna and Kaveri

41. Consider the following statements about Uttar Pradesh—
1. Literacy percentage as per 2001 census is 56·3.
2. The density of population is 690 per square km.
3. The most populous district is Kanpur Nagar.
4. The largest population of scheduled castes is in district Sitapur.
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 2, 3 and 4 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) All the four

42. Which one of the following sequences is correct in the context of three largest wheat producing states ?
(A) Punjab, Uttar Pradesh and Haryana (B) Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
(C) Uttar Pradesh, Punjab and Haryana (D) Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

43. Crop logging is a method of—
(A) Soil fertility evaluation
(B) Plant analysis for assessing the requirement of Nutrients for crop production—
(C) Assessing crop damage
(D) Testing suitability of fertilizers

44. India’s rank in vegetable production is—
(A) First (B) Second (C) Fourth (D) Fifth

45. U. P. has been divided into—
(A) 11 agro — Climatic zones
(B) 9 Agro — Climatic zones
(C) 7 Agro — Climatic zones
(D) None of the above

46. The disputed coastal strip off the Gujarat coast on which India and Pakistan are holding talks is known as—
(A) Gulf of Cambay (B) Sir Creek (C) Gulf of Khambat (D) Mouth of Indus

47. West Bengal shares boundries with how many countries ?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four

48. Which one of the following countries is not member of SAARC ?
(A) Bhutan (B) Nepal (C) Singapore (D) Maldives

49. Which of the following is considered a cash crop in India ?
(A) Maize (B) Gram (C) Onion (D) Wheat

50. What is the stage in the population cycle in which India is classified on the basis of its demographic characteristics ?
(A) Early expanding stage (B) High stationary stage (C) Late expanding stage (D) Declining stage 

51. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu ?
(A) Idukki (B) Aliyar (C) Periyar (D) Kundan

52. In terms of area, which one of the following Indian states has the largest coverage of forests ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Chhattisgarh (C) Madhya Pradesh (D) Orissa

53. The largest irrigated area in India is occupied by—
(A) Sugarcane (B) Rice (C) Cotton (D) Wheat

54. Which of the following industries are the major beneficiaries of the Mumbai port ?
(A) Iron and Steel Industry
(B) Sugar and Cotton Textile Industry
(C) Cotton Textile and Petrochemical Industry
(D) Engineering and Fertilizer Industry

55. The Vishnu Prayag Hydro Power Project which was recently in News is located in—
(A) Chhattisgarh (B) Uttar Pradesh (C) Madhya Pradesh
(D) Himachal Pradesh (E) Uttarakhand

56. Border of which of the following states does not touch Myanmar border ?
(A) Manipur (B) Asom (C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram

57. Which state is not one of major producers of Bananas ?
(A) Gujarat (B) Tamil Nadu (C) Bihar (D) Kerala

58. Of the following, which project is not primarily a hydroelectric project ?
(A) Mettur Project, Tamil Nadu (B) Rana Pratap Sagar Project
(C) Kakarapara Project, Gujarat (D) None of these

59. From origin to delta, the Brahmputra traverses—
(A) Tibet, China, Myanmar (Burma) (B) Bhutan, Nepal, India
(C) Tibet, India, Bangladesh (D) India, Bangladesh, Myanmar

60. Where was first Bio-reserve established in India ?
(A) Nokrek (B) Kanha (C) Nilgiri (D) Periyar

61. What is the term used to describe cultivation on the hill slopes with small patches of land in descending order ?
(A) Truck farming (B) Slope cultivation (C) Hill farming (D) Contour farming

62. There is rainfall in winter in Tamil Nadu due to the following reasons—
(A) South-West Monsoon (B) North-East Monsoon (C) Tropical cost Current (D) None of these

63. After textile, the second largest industry of India is—
(A) Sugar (B) Jute (C) Cement (D) None of these

64. Which of the following is the tributary of the Northward flowing Ganga ?
(A) Kosi (B) Ghaghra (C) Sone (D) Gandak

65. As compared to eastern Himalayas, the tree-line altitude in Western Himalayas is—
(A) More (B) Less (C) Similar (D) Unrelatedly variable

66. What is true for Kalpakkam Fast Breeder Reactor ?
1. In it, only natural uranium is used as a fuel.
2. In it, Plutonium carbide and Natural uranium carbide mixture is used as a fuel.
3. More than 200 M. watt atomic electricity would be produced from it.
Choose the correct answer from the following alternatives :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

67. The Bhilai Steel Plant is located in—
(A) Chhattisgarh (B) Madhya Pradesh (C) Odisha(D) Jharkhand

68. A Ship Building Centre of West Bengal is—
(A) Haldia (B) Shankarpur (C) Budge Budge (D) Garden Reach

69. The most densely populated State in India is—
(A) Uttar Pradesh (B) Kerala (C) Bihar (D) West Bengal

70. An important Nuclear Power Station in Tamil Nadu is—
(A) Meenambakkam (B) Kalapakkam (C) Thanjavur (D) Coimbatore

71. Which of the following states does not touch the boundary of Chhattisgarh ?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh (C) West Bengal (D) Maharashtra

72. Maximum length of border of which of the following states is adjacent to that of other States ?
(A) Bihar (B) Uttar Pradesh (C) Rajasthan (D) Madhya Pradesh

73. What is the percentage of India’s population to the world population ?
(A) 6 per cent (B) 16 per cent (C) 26 per cent (D) 36 per cent

74. The rail sections commonly used in India are—
(A) Bull headed (B) Double headed (C) The section (D) Flat footed

75. For National Highway, the maximum speed in mountainous terrain is—
(A) 120 km per hour (B) 100 km per hour (C) 80 km per hour (D) 50 km per hour 

Answers :
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (C) 10. (C)
11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (D) 20. (A)
21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (C) 25. (C)
26. (A) 1. Ganga between Allahabad and Haldia (1620 km), 2. Sadiya Dhubri of river Brahamputra (891 km), 3. Kollam Kottapuram stretch of West Coast canal along with Champakara and Udyog Mandal (2.5 km) in Kerala have so far been declared as National Water Ways (Bharat 2009).
27. (C)
28. (B) In accordance with 2001 census, sex ratio of U.P. is 898/1000 and literacy rate is 56·3 per cent.
29. (B)
30. (D) The joint ‘Rajghat River Valley Project’ is an inter-state project of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, launched on Betwa river.
31. (A) 32. (D) 33. (C) 34. (D)
35. (D) Panangudi—Tamil Nadu
Haldia—West Bengal
Jamnagar—Gujarat
Numaligarh—Asom
36. (C) Eastward flowing Indian rivers (Godavari, Mahanadi and Cauvery) form estuary.
37. (B) 38. (C) 39. (D) 40. (B)
41. (C) The most populous district is Allahabad.
42. (C) 43. (B) 44. (B) 45. (B) 46. (B)
47. (C) West Bengal shares boundaries with the following three countries—Nepal, Bangladesh and Bhutan.
48. (C) The members of SAARC are Maldives, Pakistan, Srilanka, India, Bhutan, Bangladesh and Nepal.49. (C) 50. (C) 
51. (A) 52. (C) 53. (B) 54. (C) 55. (E) 56. (B) 57. (C) 58. (C)
59. (C) 60. (C) 61. (D) 62. (B) 63. (A) 64. (C) 65. (A) 66. (C) 67. (A) 68. (A)
69. (D) 70. (B) 71. (C) 72. (B) 73. (B) 74. (D) 75. (C)