Showing posts with label GENERAL KNOWLEDGE. Show all posts
Showing posts with label GENERAL KNOWLEDGE. Show all posts

Wednesday, January 18, 2017

Thursday, September 22, 2016

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 General Knowledge Solved Paper

1. In Uttar Pradesh, lemon is largely grown in–
(a) Saharanpur and Meerut (b) Fatehpur and Pratapgarh (c) Lucknow and Hardoi (d) Allahabad and Varanasi (Ans : b)

2. Which of the following pulses is not covered under Minimum Support Price (MSP)? 
(a) Arhar (b) Masoor (c) Urad (d) Moong (Ans : b)

3. 'Gross Domestic Happiness' concept has been developed by– 
(a) Sweden (b) Bhutan (c) Austria (d) India (Ans : b)

4. Which village ,in Punjab has given the highest number Hockey Olympians? 
(a) Phagwara (b) Batala (c) Mukerian (d) Sansarpur (Ans : d)

5. The fastest train in the world is– 
(a) Shinkansen (Japan) (b) German ICE-3 (c) French TGV (d) Shanghai Maglev (Ans : d)

6. Bastar is a tribal district in the State of– 
(a) Madhya Pradesh (b) Chhattisgarh (c) Jharkhand (d) Odisha (Ans : b)

7. 'Yaari Hai Iman Mera, Yaar Meri Zindagi' is a famous Indo-Afghan friendship song picturised in the film 
(a) Dosti (b) Border (c) Zanjeer (d) Upkar (Ans : c)

8. Who said, "You should go to college and fill your head with knowledge"? 
(a) Angela Merkel (b) Michelle Obama (c) Mahasweta Devi (d) Nita Ambani (Ans : b)

9. Beton Wali Vidhwa is a short story written by– 
(a) Kamleshwar (b) Premchand (c) Ismat Chughtai (d) Khalil Gibran (Ans : b)

10. Which of the following is not included in 'Panchagavya'? 
(a) Cow milk (b) Cow dung (c) Cow ghee (d) Tulsi (Ans : d)

11. In recent visit to African countries, Indian Prime Minister Narendra Modi played drums with the President of which country? 
(a) Kenya (b) South Africa (c) Mozambique (d) Tanzania (Ans : d)

12. Which of the following countries has the highest fertility rate in the world? 
(a) Angola (b) Mali (c) Somalia (d) Nigeria (Ans : c)

13. Who among the following is the first woman President or Nepal? 
(a) Sushila Karki (b) Bidhya Devi Bhandari (c) On sari Gharti Magar (d) None of the above (Ans : b)

14. The present Prime Minister of United Kingdom is– 
(a) David Cameron (b) Andrea Leadsom (c) Angela Eagle (d) Theresa May (Ans : d)

15. The largest judicial body in the world is– 
(a) International-Court of Justice (b) Allahabad High Court (c) Supreme Court of India (d) UNCLOS on Sea (Ans : a)

16. Which of the following is not covered under Minimum Support Price (MSP)? 
(a) Tobacco (b) Copra (c) Vegetable/Fruit (d) Jute (Ans : c)

17. Who among the following is the present emperor of Japan who has desired to step down on health grounds? 
(a) Hirohito (b) Akihito (c) Naruhito (d) None of these (Ans : b)

18. Manual scavenging is banned in India since–
(a) 1947 (b) 1952 (c) 1990 (d) 1993 (Ans : d)

19. The World Population Day is observed on– 
(a) July 1 (b) July 8 (c) July 11 (d) July 25 (Ans : c)

20. What is true about 'Soil Health Card'? 
(a) It comes free of cost. (b) It gives information to improve the soil for high yields. 
(c) It helps in applying right quantum of fertilizer as per requirement of crops. (d) All of the above (Ans : d)

21. According to Census 2011, the number of women senior citizens in India is– 
(a) 103 million (b) 93 million (c) 53 million (d) 51 million (Ans : c)

22. India is world's biggest parliamentary democracy. When was its first Lok Sabha held? 
(a) August 16, 1947 (b) January 27, 1950 (c) May 13, 1952 (d) June 15, 1952 (Ans : c)

23. 'Potala Palace', a seven-storeyed structure, is associated with– 
(a) Maharana of Jodhpur (b) Dalai Lama (c) Raja Virbhadra of Himachal Pradesh (d) Bajirao Mastani (Ans : b)

24. Due to racial discrimination, Mahatma Gandhi was thrown out of the first class compartment at Pietermaritzburg Railway Station in South Africa in the year– 
(a) 1890 (b) 1891 (c) 1892 (d) 1893 (Ans : d)

25. In Euro Football Championship, 2016, Portugal won the championship defeating– 
(a) Germany (b) Spain (c) France (d) Poland (Ans : c)

26. Which among the following is part of 'Jarib'? 
(a) Feeta (b) Challa (c) Gattha (d) All of these (Ans : d)

27. One acre of land is equal to 
(a) 4840 sq yards (b) 10 sq jarib (c) 0.40467 hectare (d) All of these (Ans : a)

28. In which ancient kingdom, women used to participate in wrestling? 
(a) Bahmani kingdom (b) Vijayanagar kingdom (c) Chola kingdom (d) None of the above (Ans : b)

29. Who among the following Mughal emperors was totally non-alcoholic? 
(a) Akbar (b) Shah Jahan (c) Jahangir (d) Aurangzeb (Ans : d)

30. Who among the following brought Bhakti Movement to Northern India? 
(a) Ramanuja (b) Madhvacharya (c) Ramananda (d) Ramdas (Ans : a)

31. who among the following is the present captain of Indian hockey team participating in Rio Olympics? 
(a) Sardar Singh (b) Akashdeep Singh (c) Harmanpreet Singh(d) Sreejesh (Ans : d)

32. How many sessions of Indian National Congress were presided over by Mahatma Gandhi? 
(a) Three (b) Two (c) One (d) None (Ans : c)

33. Which of the following countries has. not adopted 'April 1 to March 31' as its Financial Year? 
(a) Japan (b) New Zealand (c) America (d) Canada (Ans : c)

34. Terminal Doppler Radar (TDR) is used for– 
(a) weather forecasting (b) landing of planes in inclement weather 
(c) recording of earthquakes (d) deep-sea navigation (Ans : a)

35. Which of the following countries has the lowest fertility rate in the world? 
(a) Singapore (b) South Korea (c) Taiwan (d) Latvia (Ans : a)

36. The first flower grown in space is– 
(a) Zinnia (b) Arnoldii (c) Rafflesia (d) None of these (Ans : a)

37. Who among the following has been conferred with the 51st Jnanpith Award by the President of India? 
(a) Ashok Vajpayee (b) Pushpesh Pant (c) Mrinal Pande (d) Raghuveer Chaudhari (Ans : d)

38. Which State government in India has started the process of banning dog-meat? 
(a) Nagaland (b) Odisha (c) Manipur (d) Arunachal Pradesh (Ans : a)

39. Which of the following cities in India is most densely populated? 
(a) Kalyan (b) Hyderabad (c) Kanpur ((d) Vijayawada (Ans : b)

40. What is the literacy rate of Lucknow, the capital of Uttar Pradesh? 
(a) 56% (b) 71% (c) 84% (d) 89% (Ans : c)

41. Who among the following was the first Governor of Uttar Pradesh? 
(a) KM Munshi (b) Sarojini Naidu (c) Sucheta Kriplani (d) VV Giri (Ans : b)

42. Which of the following agricultural crops was covered under Minimum Support Price (MSP) for the first time in 1965? 
(a) Cotton (b) Tobacco (c) Paddy (d) Wheat (Ans : c)

43. 'Operation Sankat Mochan' is associated with– 
(a) flood relief work (b) evacuation of Indians from South Sudan 
(c) National Disaster Management (d) None of the above (Ans : b)

44. Who among the following has become the new Chairman of Competition Commission of India (CCI)? 
(a) DK Sikri (b) Amitabh Kant (c) Ashok Chawla (d) Dhanendra Kumar (Ans : a)

45. 'Pokemon GO', which is recently in headlines, is associated with– 
(a) football league (b) mobile game (c) electric car (d) space mission (Ans : b)

46. When did United Provinces become Uttar Pradesh? 
(a) 1937 (b) 1947 (c) 1950 (d) 1952 (Ans : c)

47. Which Mughal emperor made Allahabad his capital? 
(a) Akbar (b) Shah Alam (c) Both (a) and (b) (d) None of these (Ans : b)

48. Prithviraj Chauhan was defeated due to treachery of Jaichand. Subsequently where and when jaichand was killed? 
(a) Tarai, 1192 (b) Chandavar, 1193 (c) Kannauj, 1194 (d) None of these (Ans : c)

49. Prior to Kannauj, Harshavardhana was the emperor of– 
(a) Kaushambi (b) Kushinagar (c) Shravasti (d) Thaneshwar (Ans : d)

50. The only area in Uttar Pradesh, where copper is found, is– 
(a) Banda (b) Mirzapur (c) Lalitpur (d) Bulandshahar (Ans : c)
 

Sunday, July 24, 2016

Important Days


Andhra Pradesh General Knowledge MCQs for All Competitive Exams

1. Who was the first prime minister from Andhra Pradesh?
(A) N. Sanjeeva Reddy 

(B) P. V. Narasimha Rao 
(C) G. M. C. Balayogi 
(D) V. V. Giri 
(Ans : B)

2. Which is the official language of Andhra Pradesh?
(A) Sadri 

(B) Telugu 
(C) Munda 
(D) Oraon 
(Ans : B)

3. Which was the capital of Andhra Pradesh before 1 November, 1956?
(A) Kurnool 

(B) Vishakhapatnam 
(C) Anantapur 
(D) Bezwada 
(Ans : A)

4. Secunderabad was founded in ....AD as a British cantonment.
(A) 1804  

(B) 1805 
(C) 1806  
(D) 1807 
(Ans : C)

5. Who had to quit as governor of Andhra Pradesh after a CD featuring him appeared?
(A) Abhishek Singhvi 

(B) Sanjay Joshi 
(C) Bangaru Laxman 
(D) Narain Dutt Tiwari 
(Ans : D)

6. What is to the east of Andhra Pradesh?
(A) Arabian Sea 

(B) Bay of Bengal 
(C) Gulf of Cambay 
(D) Palk Strait 
(Ans : B)

7. Nagari is a Municipal town in ..... district of Andhra Pradesh.
(A) Anantapur 

(B) East Godavari 
(C) Chittoor 
(D) Guntur 
(Ans : C)

8. Which is the State bird of Andhra Pradesh ?
(A) Monal 

(B) Indian Roller 
(C) Duck  
(D) Peacock 
(Ans : B)

9. Where is Cumbum Lake located in Andhra Pradesh State?
(A) Chittoor 

(B) Guntur 
(C) Prakasam district  
(D) Vizianagaram 
(Ans : C)

10. .... is the state's best-known classical dance form.
(A) Bhamakalapam  

(B) Kathak 
(C) Veeranatyam 
(D) Kuchipudi 
(Ans : D)

11. ISRO Satish Dhawan Space Centre is located in ..... district of Andhra Pradesh.
(A) Guntur 

(B) Chittoor 
(C) Anantapur 
(D) Nellore 
(Ans : D)

12. Which state accomplished India’s first river­linking project, linking rivers Godavari and Krishna? 
(A) Andhra Pradesh 

(B) Telangana 
(C) Tamil Nadu 
(D) None of these 
(Ans : A)

13. Secunderabad is located at .....of Hyderabad. 
(A) South 

(B) East 
(C) West 
(D) North 
(Ans : D)

14. 1500­MW ultra mega solar power park is sanctioned for which of the following districts of Andhra Pradesh? 
(A) Guntur 

(B) Visakhapatnam  
(C) Kadapa 
(D) Kurnool 
(Ans : C)

15. The Saidani Maa Ki Dargah was constructed in ..... AD.
(A) 1881 

(B) 1882 
(C) 1883 
(D) 1884 
(Ans : C)

16. The Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC), established in ....year.
(A) 2005 

(B) 2006 
(C) 2007 
(D) 2008 
(Ans : C)

17. When was Andhra Pradesh formed?
(A) 4 March, 1937 

(B) 8 June, 1951 
(C) 12 July, 1949 
(D) 1 October, 1953 
(Ans : D)

18. A regatta is a series of–
(A) Car race 

(B) Cycle race 
(C) Boat race 
(D) Horse race 
(Ans : C)

19. From which state was Andhra Pradesh separated?
(A) Bombay 

(B) Travancore-Cochin 
(C) Madras 
(D) Saurashtra 
(Ans : C)

20. Which state is to the south of Andhra Pradesh?
(A) Orissa 

(B) Madhya Pradesh 
(C) Tamil Nadu 
(D) Bihar 
(Ans : C)

21. How long will Hyderabad act as a joint­capital of Telangana and Andhra Pradesh?
(A) 5 Years 

(B) 7 years 
(C) 10 years 
(D) 15 years 
(Ans : C)

22. When Secunderabad Club was established ? 
(A) 1778 

(B) 1788  
(C) 1877  
(D) 1878 
(Ans : D)

23. Where is Amareswara temple dedicated to Lord Shiva located ?
(A) Hyderabad 

(B) Vijayawada 
(C) Amaravathi  
(D) Anantapur 
(Ans : C)

24. Ethipothala Water Falls situated on the .... river.
(A) River Krishna 

(B) Chandravanka 
(C) Penner River 
(D) Godavari 
(Ans : B)

25. When The King Edward Memorial Hospital, now known as Gandhi Hospital was established ? 
(A) 1851 

(B) 1861 
(C) 1871 
(D) 1881 
(Ans : A) 

Monday, November 9, 2015

Full List of State Birds of India 2015


StateCommon nameBinomial nomenclature
Andhra PradeshIndian rollerCoracias benghalensis
Arunachal PradeshGreat hornbillBuceros bicornis
AssamWhite-winged wood duckAsarcornis scutulata
BiharIndian rollerCoracias benghalensis
ChhattisgarhBastar hill mynaGracula religiosa peninsularis
GoaBlack-crested bulbulPycnonotus flaviventris
GujaratGreater flamingoPhoenicopterus roseus
HaryanaBlack francolinFrancolinus francolinus
Himachal PradeshWestern tragopan (Jujurana)Tragopan melanocephalus
Jammu and KashmirBlack-necked craneGrus nigricollis
JharkhandAsian koelEudynamys scolopaceus
KarnatakaIndian rollerCoracias benghalensis
KeralaGreat hornbillBuceros bicornis
Madhya PradeshAsian paradise flycatcherTerpsiphone paradisi
MaharashtraYellow-footed green pigeonTreron phoenicoptera
ManipurMrs. Hume's pheasantSyrmaticus humiae
MeghalayaHill mynaGracula religiosa peninsularis
MizoramMrs. Hume's pheasantSyrmaticus humiae
NagalandBlyth's tragopanTragopan blythii
OdishaIndian rollerCoracias benghalensis
PunjabNorthern goshawkAccipiter gentilis
RajasthanGreat Indian bustardArdeotis nigriceps
SikkimBlood pheasantIthaginis cruentus
Tamil NaduEmerald doveChalcophaps indica
TelanganaIndian rollerCoracias benghalensis
TripuraGreen imperial pigeonDucula aenea
UttarakhandHimalayan monalLophophorus impejanus
Uttar PradeshSarus craneGrus antigone
West BengalWhite-breasted kingfisherHalcyon smyrnensis
Puducherry (UT)Asian koelEudynamys scolopaceus
Lakshadweep (UT)Sooty ternOnychoprion fuscatus
Delhi(NCT)House sparrowPasser domesticus

Friday, September 4, 2015

Uttarakhand Group-C (Samuh-G) exam General Knowledge Solved Paper (exam Held on: 26-07-2015)

1. ‘Rajatarangini’ was composed by– 
(A) Mahendravarman I (B) Kalhana (C) Parameshawarvarman (D) None of the above (Ans : B)

2. Hill station ‘Coonoor’ is located in– 
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Uttarakhand (D) None of these (Ans : D)

3. The recently formed 29th State of India is– 
(A) Uttarakhand (B) Vidharba (C) Tulunadu (D) Telangana (Ans : D)

4. When was the partition of Uttar Pradesh done? 
(A) 2001 (B) 2000 (C) 1999 (D) None of these (Ans : B)

5. Dr. Rajendra Prasad was the President of India from– 
(A) 1948 to 1952 (B) 1947 to 1956 (C) 1947 to 1966 (D) None of these (Ans : D)

6. Which of the following is an example of computer language? 
(A) COBOL (B) PASCAL (C) FORTRAN (D) All of these (Ans : D)

7. Cyclone….. hit Vishakhapatnam recently. 
(A) Hudhud (B) Gadbad (C) Gudbud (D) None of these (Ans : A)

8. The Jauljeevi Fair is organised at– 
(A) Udham Singh Nagar (B) Pithoragarh (C) Nainital (D) Dehradun (Ans : B)

9. Shri Nagraj Devta Fair is organised at– 
(A) Bageshwar (B) Almora (C) Uttarkashi (D) Champawat (Ans : C)

10. ‘Lingtal’ is located at– 
(A) Chamoli (B) Bageshwar (C) Oehradun (D) Tehri (Ans : A)

11. Which of the following is called ‘Red Planet’? 
(A) Pluto (B) Venus (C) Mars (D) None of these (Ans : C)

12. The unit of current is– 
(A) Ampere (B) Watt (C) Volt (D) Coulomb (Ans : A)

13. The Boat Race is a special feature of which festival? 
(A) Navratri (B) Onam (C) Deepawali (D) Holi (Ans : B)

14. The Battle of Plassey was fought in year– 
(A) 1782 (B) 1748 (C) 1764 (D) None of these (Ans : D)

15. ‘Rosh Hashanah’ is the New Year’s Day of which communities? 
(A) Jews (B) Muslims (C) Hindus (D) None of these (Ans : A)

16. The ‘Maitree’ is a name of joint combat exercise between India and– 
(A) Thailand (B) Korea (C) Russia (D) Afganistan (Ans : A)

17. The famous archaeological monument ‘Rani Ki Vav’ is located in– 
(A) Orissa (B) Uttar Pradesh (C) Uttarakhand (D) Gujarat (Ans : D)

18. Which country has won the AFC Women’s Asian Football Cup 2014? 
(A) India (B) Nepal (C) Japan (D) None of these (Ans : C)

19. Footballer ‘Cristiano Ronaldo’ belongs to which country? 
(A) Portugal (B) Spain (C) Australia (D) None of these (Ans : A)

20. The Capital of Australia is– 
(A) Sydney (B) Melbourne (C) Canberra (D) None of these (Ans : C)

21 The Currency of United Kingdom is– 
(A) Pound (B) Dollar (C) Euro (D) None of these (Ans : A)

22. …..is called Gateway of India. 
(A) New Delhi (B) Mumbai (C) Kolkata (D) Chennai (Ans : B)

23. ‘Surya Kund’ is situated at– 
(A) Yamunotri (B) Haridwar (C) Nainital (D) Udham Singh Nagar (Ans : A)

24. First Battle of Panipat was fought between– 
(A) Babur and Sher Shah (B) Babur and Rana Pratap (C) Akbar and Hemu (D) None of the above (Ans : D)

25. The famous Madarasa at Bidar was built by– 
(A) Muhammad Gawan (B) Muhammad Shah (C) Akbar (D) None of the above (Ans : A)

26. Permanent Land Settlement was introduced by– 
(A) Lord Wellesley (B) Lord Cornwallis (C) Lord Bentinck (D) None of these (Ans : B)

27. ‘Lakh Baksh’ was the title of– 
(A) Qutubuddin Aibak (B) Iltutmish (C) Akbar (D) None of the above (Ans : A)

28. Indian National Congress was founded by– 
(A) Mahatma Gandhi (B) Indira Gandhi (C) AO Hume (D) None of the above (Ans : C)

29. The title ‘Lion of Karnataka’ was given to– 
(A) RR Diwakar (B) KC Reddy (C) Gangadhar Rao Deshpande (D) None of the above (Ans : C)

30. Which treaty is associated with establishment of European Union? 
(A) Menon Treaty (B) European Treaty (C) Thomas Treaty (D) Maastricht Treaty (Ans : D)

31. The vector of ‘break bone fever’ is– 
(A) contaminated water (B) Aedes (C) sugar (D) None of the above (Ans : D)

32. ECT is– 
(A) an apparatus for epilepsy (B) a drug which acts as sedative (C) shock treatment (D) artificial organ (Ans : C)

33. AIIMS New Delhi was founded in– 
(A) 1956 (B) 1947 (C) 1971 (D) None of these (Ans : A)

34. Gopinath Munde passed away in a road accident. Who was he? 
(A) Defence Minister (B) Union Forest Minister (C) Finance Minister (D) Union Rural Development Minister (Ans : D)

35. World Environment Day was founded by the UN in year– 
(A) 1951 (B) 1972 (C) 1930 (D) None of these (Ans : B)

36. What is INS Sahyadri (F-49)? 
(A) Satellite (B) Helicopter (C) Multi role frigate (D) Train (Ans : C)

37. Indian Council of Agriculture Research (ICAR) has issued orders prohibiting research and breeding of which animal? 
(A) Cow (B) Dear (C) Sheep (D) Camel (Ans : C)

38. ‘Ghatotkach Temple’ and ‘Hidimba Temple’ are located at– 
(A) Uttarkashi (B) Champawat (C) Tehri (D) None of these (Ans : A)

39. ‘Bhanu Pratap’ was the king of– 
(A) Dronpur (B) Jaunsar (C) Jageshwarpuri (D) Chand pur Garhi (Ans : D)

40. Dunda and Mori tehsils are in which district? 
(A) Uttarkashi (B) Chamoli (C) Champawat (D) Dehradun (Ans : A)

41. Match List I to List II. 
List -I (Temple) 
A. Anusuiya Devi B. Hathkali Temple C. Naina Devi D. Uma Devi 
List-II (District) 
1. Pithoragarh 2. Chamoli 3. Nainital 4. Dehradun 
Code : 
A B C D 
(A) 2 4 3 1 
(B) 1 4 3 2 
(C) 2 1 3 2 
(D) None of these (Ans : A)

42. The measuring unit of land in Uttarakhand is– 
(A) Nali (B) Mutthi (C) Beegha (D) All of these (Ans : D)

43. The National Highway number of Rishikesh-Mana route is– 
(A) 58 (B) 74 (C) 73 (D) None (Ans : A)

44. Uttarakhand National Administrative Training Academy is located at– 
(A) Dehradun (B) Mussoorie (C) Nainital (D) Haridwar (Ans : B)

45. Who founded the organisation named ‘Kranti Veer’? 
(A) Govind Ballabh Pant (B) Kalu Mehra (C) Om Nath Negi (D) Ram Chandra Thapliyal (Ans : B)

46. Who is National Security Advisor? 
(A) RK Mennon (B) Ajit Dobhal (C) Hari Kishan (D) OP Javalkar (Ans : B)

47. Mullaperiyar dam is located in which State of India? 
(A) Maharashtra (B) Orissa (C) Kerala (D) Assam (Ans : C)

48. …..to become 19th country to adopt Euro as currency from January 1, 2015. 
(A) China (B) Brazil (C) Korea (D) Lithuania (Ans : D)

49. Which private sector bank in India sets Guinness record in blood collection? 
(A) HDFC Bank (B) ICICI Bank (C) Axis Bank (D) IDBI Bank (Ans : A)

50. Uttarakhand Technical University is located at– 
(A) Nainital (B) Pithoragarh (C) Haridwar (D) Dehradun (Ans : D)

51. International Tigers Day is observed on– 
(A) July 26 (B) July 29 (C) July 27 (D) July 30 (Ans : B)

52. What is C-17 Globemaster? 
(A) Aircraft (B) Ship (C) Satellite (D) None of these (Ans : A)

53. The FIBA Asian Cup is associated with which game? 
(A) Cricket (B) Hockey (C) Basketball (D) Volleyball (Ans : C)

54. The State Game of Uttarakhand is– 
(A) Hockey (B) Football (C) Badminton (D) None of these (Ans : D)

55. Which bank has launched travel card for student going abroad? 
(A) ICICI (B) HDFC (C) SBI (D) PNB (Ans : A)

56. Prime Minister of India, Narendra Modi launched a we(B) platform named as– 
(A) Modi.gov.in (B) Modi.gov.org.in (C) mygov.nic.in (D) mygov.org.nic.in (Ans : C)

57. Which combination is wrong? 
(A) State Tree of Uttarakhand–Ashok (B) State Animal of Uttarakhand–Kasturi Mrag 
(C) State Flower of Uttarakhand–Brahm Kamal (D) State Bird of Uttarakhand–Monal (Ans : A)

58. ‘And then One Day: A Memoir’ is the autobiography of– 
(A) Amitabh Bachchan (B) Kapil Dev (C) Rajesh Khanna (D) Naseeruddin Shah (Ans : D)

59. Which day is celebrated in the honour of war heroes of Kargil every year? 
(A) July 1 (B) July 26 (C) July 27 (D) August15 (Ans : B)

60. Govind Ballabh Pant founded….. in Kashipur. 
(A) Pant Sabha (B) Pran Sabha (C) Prem Sabha (D) Pahar Sabha (Ans : D)

61. ‘Monal’ is the National Bird of– 
(A) Tibet (B) Bhutan (C) Nepal (D) Sri Lanka (Ans : C)

62. The Chairman of Uttarakhand State Public Service Commission– 
(A) Dr. DP Joshi (B) Prof. Om Prakash (C) Prof. Kusuni Rani Pant (D) Prof. Umakant Pandey (Ans : A)

63. Badri Dutt Pandey is also known as– 
(A) Garh Kesari (B) Lok Ratna (C) Kumaon Kesari (D) None of the above (Ans : C)

64. Who is known as ‘Lok Ratna’ in Uttarakhand? 
(A) KC Pant (B) Gumani Pant (C) Ila Pant (D) None of these (Ans : B)

65. Someshwar, Hawalbag and Ramnagar towns are situated on which river bank? 
(A) Gaula (B) Gomti (C) Kosi (D) None of these (Ans : C)

66. Which combination is correct? 
(A) City of saints – Rishikesh (B) Pilgrim City – Haridwar 
(C) City of Lakes – Nainital (D) All of above are correct (Ans : D)

67. The present Chief Justice of Uttarakhand High Court– 
(A) AA Desai (B) Barin Ghosh (C) KM Joseph (D) None of the above (Ans : B)

68. Famous IV star Smriti Irani is the present Union Cabinet Minister for– 
(A) Human Resource Development (B) Woman and Child Development 
(C) Information and Broad Casting (D) None of the above (Ans : A)

69. Dipika Pallikal is associated with which sports? 
(A) Squash (B) Cricket (C) Football (D) None of these (Ans : A)

70. ….. is helping India for Ganga rejuvenation. 
(A) China (B) Nepal (C) The USA (D) Japan (Ans : D)

71. Who hosted the UN Climate Change Summit 2014? 
(A) Ban Ki-moon (B) Japan (C) Pakistan (D) None of these (Ans : D)

72. The Union Cabinet approved the launching of NAM. What is full form of NAM? 
(A) National Akshar Mission (B) National Ayush Mission (C) National Aadhar Mission (D) None of the above (Ans : B)

73. According to the 15th Census, which is the most populous state of India? 
(A) Uttar pradesh (B) Delhi (C) Maharashtra (D) Bihar (Ans : A)

74. Project Seabird Phase II was started in which of the following States? 
(A) Karnataka (B) Meghalaya (C) Sikkim (D) Gujarat (Ans : A)

75. The Union government granted Navratna status to….. and.
(A) ElL; NALCO (B) ElL; NBCC (C) NBCC; UPPCL (D) None of the above (Ans : B)

76. Which of the following places is not located in Rudraprayag district? 
(A) Sonprayag (B) Augastmuni (C) Nandprayag (D) Gaurikund (Ans : C)

77. The Governor of Uttarakhand is– 
(A) Harish Rawat (B) Indira Hridesh (C) Dr. KK Paul (D) None of the above (Ans : C)

78. ‘Molaram Chitra Sangrahalaya’ is located at– 
(A) Haridwar (B) Chamoli (C) Champawai (D) Srinagar (Pauri) (Ans : D)

79. ‘Rajaji National Park’ is spread over in….. district/districts. 
(A) Dehradun (B) Pauri (C) Haridwar (D) All of these (Ans : D)

80. ‘Indira Gandhi National Forest Institute’ is located at– 
(A) Dehradun (B) Nainital (C) Pithoragarh (D) Chamoli (Ans : A)
 

Tuesday, August 18, 2015

UPSC Combined Defence Services Exam 2012 General Knowledge Solved Paper

1. Over 90% of the world’s biomass is in– 
(A) tropical rain forests (B) freshwater wetlands
(C) topsoils (D) oceans (Ans : D)

2. Which one of the following is a source of methane emission into the atmosphere ? 
(A) Automobile exhaust fume (B) Industrial chimney 
(C) Mining (D) Wetland (Ans : D)

3. Which one of the following statements is not correct? 
(A) Trophic dynamics represents the transfer of energy from one trophic level to another in a food chain 
(B) In deeper parts of oceans, primary production remains almost nil 
(C) The primary consumers are called autotrophs 
(D) The decomposers are called saprotrophs (Ans : C)

4. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because– 
(A) its concentration remains always higher than other gases. (B) it is used in photosynthesis. 
(C) it absorbs infrared radiation. (D) it emits visible radiation. (Ans : C)

5. The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of– 
(A) birds from reptiles (B) mammals from reptiles 
(C) reptiles from amphibians (D) mammals from birds (Ans : A)

6. Which of the following statements is/are correct? 
1. NIFTY is based upon 50 firms in India. 
2. NIFTY is governed and regulated by the Reserve Bank of India. 
3. NIFTY does not trade in mutual funds. 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 1 only (B) 2 
(C) 3 only (D) 1 and 3 (Ans : A)

7. When the productive capacity of the economic system of a State is inadequate to create sufficient number of jobs, it is called– 
(A) seasonal unemployment. (B) structural unemployment. 
(C) disguised unemployment. (D) cyclical unemployment. (Ans : D)

8. Which one of the following is not a Millennium Development Goal of the United Nations? 
(A) Eradicate extreme poverty (B) Reduce birth rate and death rate 
(C) Improve maternal health (D) Promote gender equality (Ans : B)

9. Fiscal policy in India is formulated by– 
(A) the Reserve Bank of India (B) the Planning Commission 
(C) the Finance Ministry (D) the Securities and Exchange Board of India (Ans : B)

10. Which one of the following is not a clause of World Trade Organisation ? 
(A) Most favoured nation treatment 
(B) Lowering trade barriers with negotiations 
(C) Providing financial support to the countries having deficit balance of payments 
(D) Discouraging unfair trade practices such as anti-dumping and export subsidies (Ans : C)

11. Special Drawing Rights (SDRs) relate to– 
(A) the World Bank. (B) the Reserve Bank of India.
(C) the World Trade Organisation. (D) the International Monetary Fund. (Ans : D)

12. Which one of the following is not a landlocked country in Africa ?
(A) Botswana (B) Zambia 
(C) Lesotho (D) Nigeria (Ans : D)

13. The imaginary line on the Earth’s surface that closely follows the 180° Meridian is– 
(A) Prime Meridian (B) Equator 
(C) International Date Line (D) Tropic of Cancer (Ans : C)

14. The country that shares longest border with India is– 
(A) China (B) Bangladesh 
(C) Nepal (D) Pakistan (Ans : B)

15. The distance between two consecutive longitudes (91°E and 92° E) at the Poles is–
(A) 0 km (B) 18 km 
(C) 25 km (D) 111 km (Ans : A)

16. Lack of atmosphere around the Moon is due to– 
(A) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction. 
(B) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction. 
(C) low gravitational attraction only. 
(D) high escape velocity of air molecule only. (Ans : C)

17. Which one of the following correctly defines a unit magnetic pole in SI units? 
It is the pole which when placed in air at a distance of– 
(A) 1 foot from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 pound. 
(B) 1 metre from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 newton. 
(C) 1 cm from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 dyne. 
(D) 1 metre from an equal and a similar pole repels it with a force 
of 1 newton/m2. (Ans : C)

18. After rising a short distance, the smooth column of smoke from a cigarette breaks up into an irregular and random pattern. In a similar fashion, a stream of fluid flowing past an ‘obstacle breaks up into eddies and vortices which give the flow irregular velocity components transverse to the flow direction. Other examples include the wakes left in water by moving ships, the sound produced by whistling and by wind instruments. These examples are the results of– 
(A) laminar flow of air. (B) streamline flow of air. 
(C) turbulent flow of air. (D) viscous flow at low speed. (Ans : D)

19. Two identical piano wires have same fundamental frequency when kept under the same tension. What will happen if tension of one of the wires is slightly increased and both the wires are made to vibrate simultaneously ? 
(A) Noise (B) Beats 
(C) Resonance (D) Non-linear effects (Ans : B)

20. What is the major role of a greenhouse gas that contributes to temperature rise of the Earth’s surface? 
(A) Transparent to both incoming sunlight aria outgoing infrared radiation 
(B) Stops both incoming sunlight and outgoing infrared radiation 
(C) Lets outgoing infrared radiation pass through but stops incoming sunlight
(D) Lets incoming sunlight pass through but stops outgoing infrared radiation (Ans : D)

21. Which of the following statements is/are correct ? 
1. If a country is experiencing increase in its per capita GDP, its GDP must necessarily be growing. 
2. If a country is experiencing negative inflation, its GDP must be decreasing. 
Select the correct answer using the code given below–
Code: 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

22. Which of the following measures should be taken when an economy is going through inflationary pressures? 
1. The direct taxes should be increased. 
2. The interest rate should be reduced. 
3. The public spending should be increased. 
Select the correct answer Using the code given below– 
Code: 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) 2 and 3 (D) 1 and 2 (Ans : A)

23. The basis of European Union began with the signing of– 
(A) Maastricht Treaty (B) Treaty of Paris 
(C) Treaty of Rome (D) Treaty of Lisbon (Ans : A)

24. National income ignores– 
(A) sales of a firm. (B) salary of employees. 
(C) exports of the IT sector. (D) sale of land. (Ans : D)

25. What are G. arboreum, G. herbaceum, G. hirsutum and G. barbadense, whose all the four species are cultivated in India ? (G = Gossypium) 
(A) Species of wool (B) Species of cotton 
(C) Species of silk (D) Species of jute (Ans : B)

26. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called– 
(A) silty soil (B) loamy soil 
(C) sandy soil (D) loess soil (Ans : D)

27. Logically, what does a continually rising air pressure indicate ? 
(A) Advent of unsettled and cloudy weather (B) Advent of a cyclone 
(C) Fine and settled weather (D) Fine and unsettled weather (Ans : C)

28. The TEAM-9 initiative is a techno-economic cooperation venture between India and eight countries of– 
(A) West Africa (B) East Africa 
(C) North Africa (D) Central Africa (Ans : A)

29. Which one of the following is the type of the Comoros Islands which lie in the Indian Ocean between Northern Madagascar and the African Coast ? 
(A) Volcanic (B) Glacial eroded 
(C) Eolian deposited (D) Folded (Ans : A)

30. Which of the following conditions are necessary for the issue of writ of quo warranto? 
1. The office must be public and must be created by a Statute or by the Constitution itself. 
2. The office must be a substantive one and not merely the function or employment of a servant at the will and during the pleasure of another. 
3. There has been a contravention of the Constitution or a Statute or Statutory Instrument, in appointing such person to that office. 
Select the correct answer using the code given below–
Code: 
(A) 1 and 2 only (B) 1 and 3 only 
(C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3 (Ans : D)

31. If news is broadcast from London at 10:30 AM, at what time it will be heard at Baghdad (45° E) ? 
(A) 7:30 AM (B) 9:00 AM 
(C) 1:30 PM (D) 12:00 Noon (Ans : C)

32. The site of Harappa is located on the bank of river– 
(A) Saraswati (B) Indus 
(C) Beas (D) Ravi (Ans : D)

33. Which one of the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is not correct ? 
(A) He propounded the theory of the Arctic Home of the Aryans 
(B) He founded the Anti-Cow-Killing Society 
(C) He set up the Home Rule League at Poona 
(D) He supported the Age of Consent Bill (Ans : D)

34. Which one of the following principles was not propagated by the Theosophical Society ? 
(A) Belief in Karma and Rebirth (B) Belief in Universal Brotherhood and Humanity 
(C) Belief in Vedantic Philosophy (D) Belief in the Eradication of Untouchability (Ans : D)

35. Which one of the following statements is correct ? 
(A) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad 
(B) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India 
(C) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi 
(D) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi (Ans : A)

36. Who among the following Governors-General formed the Triple Alliance against Tipu Sultan ? 
(A) Warren Hastings (B) Lord Cornwallis 
(C) Lord Wellesley (D) Lord William Bentinck (Ans : B)

37. Take the case of dignity and equal rights for women. How do democracies help? 
(A) Women in democracies have equal degree of political representation in legislatures 
(B) Women in democracies have guaranteed rights and are always treated with respect
(C) Women in democracies are not subjected to sex discrimination in most aspects of social life 
(D) In democracies, the principle of equality is accepted as legal norm, which makes it easier to guarantee their freedom and dignity (Ans : D)

38. The Constitution of India is republican because it– 
(A) provides for an elected Parliament. (B) provides for adult franchise. 
(C) contains a bill of rights. (D) has no hereditary elements. (Ans : D)

39. Assume that India and Pakistan are engaged in an increasingly volatile situation over the LoC in Jammu and Kashmir with a Kargil type infiltration by Pakistan. A conventional war between both the countries is inevitable under the shadow of nuclear weapons. In this situation, what is the nuclear capacity that India should possess against Pakistan to deter a nuclear exchange ? 
(A) A first ‘use nuclear policy’ 
(B) A much larger nuclear arsenal than Pakistan 
(C) A credible nuclear deterrence with second strike capability 
(D) An intercontinental ballistic missile with a range of 5000 km (Ans : C)

40. Which of the following statements is correct with regard to Yudh Abhyas ? 
(A) It is an Indian military ‘war game’ with regard to Pakistan 
(B) It is an Indian military exercise with Oman 
(C) It is an Indian military exercise with Bhutan 
(D) It is an Indian military exercise with the US (Ans : D)

41. Which one of the following statements is correct with regard to the C-5M Super Galaxy? 
(A) It is a large military helicopter 
(B) It is a large military transport aircraft 
(C) It is a galaxy of stars very close to the Sun 
(D) It is a US fighter aircraft to be completed in 2014 (Ans : B)

42. Consider the following statements– 
1. The Kalinga Prize is an award given by UNESCO for exceptional skill in presenting scientific ideas to lay people. 
2. Dorairajan Balasubramanian was the last person from India to receive the Kalinga Prize. 
Which of the statements given above is/are correct? 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

43. Which one of the following companies received Golden Peacock Environment Management Award for the year 2011 ? 
(A) BCCL (B) NTPC 
(C) SAIL (D) TISCO (Ans : C)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists– 
List-I (Short-listed Book for DSC Prize for South Asian Literature, 2012) 
A. Bharathipura B. A Street in Srinagar 
C. Chinaman D. The Story that must not be told 
List-II (Author) 
1. Kavery Nambisan 2. Shehan Karunatilaka 
3. Chandrakanta 4. U.R. Ananthamurthy 
Code: 
A B C D 
(A) 4 2 3 1 
(B) 1 2 3 4 
(C) 4 3 2 1 
(D) 1 3 2 4 (Ans : C)

45. In which one of the following Latin American countries, a woman has for the first time won the presidential elections for the second term ? 
(A) Brazil (B) Venezuela 
(C) Uruguay (D) Argentina (Ans : D)

46. Which one of the following is a fundamental duty of citizens under the Constitution of India ? 
(A) To provide friendly cooperation to the people of the neighbouring countiies 
(B) To protect monuments of national importance 
(C) To defend the country and render national service when called upon to do so 
(D) To know more and more about the history of India (Ans : C)

47. Which one of the following statements is correct ? 
(A) Due to border problems, India’s trade with China did not register a quantum jump between the years 2001-2010 
(B) The stand-off between India and China on Pakistan and Arunachal Pradesh did not let India’s trade to grow with China in the years 2001-2010 as much as it grew in the years 1991-2001 
(C) While India-China trade has registered a quantum jump between the years 2001-2010, both the countries have ensured parity of trade 
(D) In spite of border problems, India’s trade with China registered a quantum jump during the years 2001-2010 (Ans : D)

48. Which one of the following statements about globalisation is not correct? 
(A) Advocates of globalisation argue that it will result in greater economic growth 
(B) Critics of globalisation argue that it will result in greater economic disparity 
(C) Advocates of globalisation argue that it will result in cultural homogenisation 
(D) Critics of globalisation argue that it will result in cultural homogenisation (Ans : D)

49. The best colours for a Sun umbrella will be– 
(A) black on top and red on inside. (B) black on top and white on inside. 
(C) red on top and black on inside. (D) white on top and black on inside. (Ans : D)

50. Before X-ray examination (coloured X-ray) of the stomach, patients are given suitable salt of barium because– 
(A) barium salts are white in colour and this helps stomach to appear clearly. 
(B) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear dearly. 
(C) barium salts are easily available. 
(D) barium allows X-rays to pass through the stomach. (Ans : B)

51. The elements of a group in the periodic table– 
(A) have similar chemical properties. (B) have consecutive atomic numbers. 
(C) are isobars. (D) are isotopes. (Ans : A)

52. Which one of the following polymers is used for making bulletproof material ? 
(A) Polyvinyl chloride (B) Polystyrene 
(C) Polyethylene (D) Polyamide (Ans : C)

53. The pH of human blood is normally around– 
(A) 4.5–5.5 (B) 5.5–6.5 
(C) 7.5–8.0 (D) 8.5–9.0 (Ans : C)

54. The pH of fresh groundwater slightly decreases upon exposure to air because– 
(A) carbon dioxide from air is dissolved in the water. 
(B) oxygen from air is dissolved in the water. 
(C) the dissolved carbon dioxide of the groundwater escapes into air. 
(D) the dissolved oxygen of the groundwater escapes into air. (Ans : A)

55. Who won the Wimbledon 2011 men’s singles tide ? 
(A) Novak Djokovic (B) Roger Federer 
(C) Rafael Nadal (D) Andy Roddick (Ans : A)

56. Which among the following countries has recently decided to give a grant of US $1 billion for the reconstruction of the Nalanda University? 
(A) USA (B) China 
(C) UK (D) Japan (Ans : B)

57. Which one Of the following is the fastest Indian Supercomputer recently developed by ISRO ? 
(A) Aakash-A1 (B) Saga-220 
(C) Jaguar-Cray (D) Tianhe-lA (Ans : B)

58. The year 2011 has been celebrated by UNESCO and IUPAC as International Year of Chemistry to mark the 100 years of Nobel Prize winning by Marie Curie in Chemistry. In this context, which of the following statements is/are correct ? 
1. The unified theme of the celebration is Chemistry—our life, our future. 
2. The celebrations are made to mark the contributions of women to the development of science. 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

59. In February 2011, which of the following countries has elected Mr. Thein Sein, a military general- turned-civilian leader, as its first President ? 
(A) Malaysia (B) Costa Rica 
(C) Thailand (D) Myanmar (Ans : D)

60. Which one of the following vitamins is necessary for blood clotting? 
(A) Vitamin A (B) Vitamin D 
(C) Vitamin K (D) Vitamin C (Ans : C)
 


61. Indian Space Research Organisation and the Airport Authority of India have recently signed a memorandum of understanding to install a space-based augmentation system (SBAS) to render the Global Positioning System signal suitable for civil aviation over the Indian airspace. What is the name of the SBAS ? 
(A) GAGAN (B) PAWAN 
(C) AAKASH (D) NABH (Ans : A)

62. World’s first gold and jewellery-encrusted car—Gold Plus, was unveiled in the year 2011 as a tribute to 5000 years of Indian jewellery making. Who among the following was the maker of the car? 
(A) Tata Motors (B) Maruti Suzuki 
(C) Hundai (D) Volkswagen (Ans : A)

63. Which one of the following statements is not correct
The word ‘socialist’ in the Preamble of the Constitution of India, read with–
(A) Article 39 (d), would enable the Court to uphold the constitutionality of nationalisation laws 
(B) Article 14, would enable the Court to strike down a statute which failed to achieve the socialist goal to the fullest extent 
(C) Article 25, would enable the Court to ensure freedom guaranteed under that Article 
(D) Article 23, would enable the Court to reduce inequality in income and status (Ans : A)

64. Suppose a legislation was passed by the Parliament imposing certain restrictions on newspapers. These included page ceiling, price and advertisements. The legislation is included in the Ninth Schedule to the Constitution of India. In this context, which one of the following statements is correct? 
(A) The legislation is invalid as it violates the freedom of Press. 
(B) The legislation is valid by virtue of Article 31B. 
(C) The legislation is invalid as it imposes unreasonable restrictions under Article 19(2) of the Constitution. 
(D) The legislation is valid as the Press is not a citizen under Article 19 of the Constitution. 
(Ans : B)

65. With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one of the following statements is not correct ? 
(A) A Money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha 
(B) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill 
(C) The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement. 
(D) The Rajya Sabha has no power to vote on the Demands for Grants (Ans : C)

66. The Nehru-Mahalanobis strategy of development guided the planning practice in India from the– 
(A) First Five-Year Plan to the Sixth Five-Year Plan. 
(B) Fourth Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan. 
(C) Second Five-Year Plan to the Seventh Five-Year Plan. 
(D) First Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan. (Ans : C)

67. While a proclamation of emergency is in operation, the duration of the Lok Sabha can be extended for a period– 
(A) not exceeding three months (B) not exceeding nine months 
(C) of one year at a time (D) of two years at a time (Ans : C)

68. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists– 
List-I (Joint Naval Exercise) 
A. Konkan B. Malabar C. Varuna D. Indra 
List-II (Countries) 
1. India-France 2. India-United Kingdom 
3. India-Russia 4. India-United States 
Code: 
A B C D 
(A) 2 1 4 3 
(B) 3 4 1 2 
(C) 3 1 4 2 
(D) 2 4 1 3 (Ans : D)

69. If you travel along the Suez Canal from Port Said to Suez, you will come across several lakes. Which of the following lakes is not on this Canal? 
(A) Great Bitter Lake (B) Little Bitter Lake 
(C) Lake Gatun (D) Lake Timsah (Ans : C)

70. Xerophytes represent the class of vegetation found in– 
(A) tropical rain forest. (B) humid micro-thermal climate. 
(C) semi-arid steppes. (D) tundra region. (Ans : C)

71. What is a clud burst ? 
(A) It refers to sudden and copious rainfall over a small area which often lasts for only a few minutes 
(B) It refers to 50 mm rain over a period of time 
(C) It is caused by rapid condensation of very high clouds 
(D) It refers to a thunderstorm with little rain (Ans : A)

72. Which one of the following is not correct regarding Tsunami ? 
(A) Tsunamis have a very long wavelength 
b) Tsunamis have a slight swell of about twelve inches above the normal sea surface 
(C) Tsunamis grow in height when they reach shallower water 
(D) Tides also play an important role in the generation of Tsunamis (Ans : D)

73. Which one of the following statements regarding India’s coal is not correct? 
(A) 98 percent of reserves of coal in India belongs to Gondwana period 
(B) Unknown amount of coal lies buried under the Ganga alluvium and the Deccan Trap 
(C) Bituminous coal is found in both lower Gondwana rocks and in Tertiary rocks 
(D) Gondwana coal is mainly found in the river valleys of Damodar, Mahanadi and Godavari 
(Ans : C)

74. Consider the following statements– 
1. Coriolis effect is zero at the Equator. 
2. Coriolis effect is more towards the Poles. 
3. Coriolis effects are related to the decreasing rotational velocity with increasing latitudes. 
4. Coriolis effects are related to the increasing rotational velocity with increasing latitudes. 
Which of the statements given above are correct? 
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3 only 
(C) 1, 2 and 4 (D) 2 and 4 only (Ans : A)

75. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct ? 
1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin. 
2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne. 
3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission. 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only 
(C) 1 and 3 only (D) 1 and 2 only (Ans : B)

76. The macro-nutrients provided by inorganic fertilisers are– 
(A) carbon, iron and boron. (B) magnesium, manganese and sulphur. 
(C) magnesium, zinc and iron. (D) nitrogen, phosphorus and potassium. (Ans : D)

77. The ultimate cause of water movement in a plant stem against gravity is– 
(A) osmosis (B) transpiration 
(C) photosynthesis (D) diffusion (Ans : B)

78. Vermicompost is a/an– 
(A) inorganic fertiliser (B) toxic substance 
(C) organic biofertiliser (D) synthetic fertiliser (Ans : C)

79. In wildlife conservation, which one of the following best defines an ‘endemic’ species? 
(A) When the critical number of a species declines in a forest due to parasitic attack 
(B) A species which is cosmopolitan and can be commonly found in a biosphere 
(C) An endangered species which is found in a few restricted areas on the Earth 
(D) A species confined to a particular region and not found anywhere else (Ans : D)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List-I (Tiger Reserve) 
A. Indravati B. Periyar C. Simlipal D. Bandipur 
List-II (State) 
1. Karnataka 2. Odisha 3. Kerala 4. Chhattisgarh 
Code: 
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1 (Ans : C)

81. Duncan Passage is located between– 
(A) South and Little Andaman. (B) Little and Great Nicobar. 
(C) North and Middle Andaman. (D) Middle and South Andaman. (Ans : A)

82. Consider the following statements– 
1. Ozone is mostly found in the stratosphere. 
2. Ozone layer lies 55-75 km above the surface of the Earth. 
3. Ozone absorbs ultraviolet radiation from the Sun. 
4. Ozone layer has no significance for life on the Earth. 
Which of the statements given above are correct? 
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3 
(C) 2 and 3 (D) 3 and 4 (Ans : B)

83. The main area of production of icebergs is found in– 
(A) the West Coast of Greenland. (B) the East Coast of Japan. 
(C) the North Coast of Siberia. (D) the West Coast of Africa. (Ans : A)

84. Match List-I with List-II (and select the correct answer using the code given below the Lists –
List-I (Battle) 
A. The Third Carnatic War B. The Third Mysore War 
C. The First Maratha War D. The First Anglo-Sikh War 
List-II (Treaty) 
1. Treaty of Salbai 2. Treaty of Lahore 
3. Treaty of Paris 4. Treaty of Srirangapatam 
Code: 
A B C D 
(A) 2 1 4 3 
(B) 2 4 1 3 
(C) 3 4 1 2 
(D) 3 1 4 2 (Ans : C)

85. The Operation Polo was associated with the annexation of which one of the following Princely States into Indian Union? 
(A) Kashmir (B) Junagadh 
(C) Travancore (D) Hyderabad (Ans : D)

86. The name of Ram Prasad Bismil is associated with–
(A) Kanpur Conspiracy Case (B) Alipore Conspiracy Case 
(C) Kakori Conspiracy Case (D) Meerut Conspiracy Case (Ans : C)

87. Which one of the following was not a demand of the Prarthana Samaj ? 
(A) Women education (B) Widow remarriage 
(C) Raising the age of marriage for boys and girls (D) Abolition of untouchability (Ans : D)

88. Which of the following statements about Permanent Settlement are correct? 
1. It conferred proprietary rights to peasants. 
2. The Zamindars were recognised as the proprietors of land. 
3. The government permanently fixed the land revenue demand. 
4. The Zamindars acted as the middlemen between the peasants and the government. 
Select the correct answer using-the code given below– 
Code: 
(A) 2, 3 and 4 (B) 3 and 4 only 
(C) 1 and 4 (D) 1 and 3 (Ans : A)

89. Which one of the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit? 
(A) Acetylene (B) Ethane 
(C) Methane (D) Carbon dioxide (Ans : B)

90. Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of carbon. The isotopes are– 
(A) C-12 and C-13 (B) C-13 and C-14 
(C) C-12 and C-14 (D) C-12 and carbon black (Ans : C)

91. Who among the following Chinese travellers visited the kingdoms of Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma? 
(A) I-tsing (B) Fa-Hien 
(C) Hiuen Tsang (D) Sun Shuyun  (Ans : C)

92. Which one of the following Indus cities was known for water management? 
(A) Lothal (B) Mohenjo-Daro 
(C) Harappa (D) Dholavira (Ans : B)

93. Consider the following statements– 
According to Hindu Law, marriage is defined as
1. a contract 2. a sacrament 
3. mutual understanding 4. indissoluble 
Which of the statements given above is/ are correct ? 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) 1 and 3 (D) 2 and 4 (Ans : D)

94. Which one of the following States was first annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse ? 
(A) Nagpur (B) Jhansi 
(C) Sambalpur (D) Satara (Ans : D)

95. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)– 
1. The Doctrine of Lapse 2. The Subsidiary Alliance 
3. The Treaty of Lahore 4. The Pitt’s India Act 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 4 - 2 - 3 - 1 (B) 1 - 2 - 3 - 4 
(C) 2 - 1 - 4 - 3 (D) 3 - 2 - 1 - 4 (Ans : A)

96. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists– 
List-I (Social Reformer) 
A. Iyothee Thass B. Jyotiba Phule 
C. John Rathinam D. E.V. Ramaswami Naickar 
List-II (Association) 
1. Satyashodhak Samaj 2. Dravida Kazhagam 
3. Self-Respect Movement 4. Dravida Mahajana Sabha 
Code: 
A B C D 
(A) 4 2 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 3 2 1 4 (Ans : C)

97. Which one of the following statements regarding Jorwe Culture is not correct ? 
(A) Pravara-Godavari Valley was the nuclear zone of Jorwe Culture 
(B) The main sites of Jorwe Culture are Daimabad, Inamgaon, Jorwe and Nevasa 
(C) At Daimabad, one gets archaeological evidence of symbolic burial 
(D) Practically all Jorwe settlements in the Northern Deccan were suddenly deserted (Ans : D)

98. Ashokan inscriptions of Mansehra and Shahbazgadhi are written in– 
(A) Prakrit language, Kharoshthi script. (B) Prakrit language, Brahmi script. 
(C) Prakrit-Aramaic language, Brahmi script. (D) Aramaic language, Kharoshthi script. (Ans : A)

99. Who among the following scholars were contemporary of Kanishka ? 
1. Ashvaghosa 2. Nagarjuna 
3. Vasumitra 4. Chanakya 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 1 and 2 only (B) 3 and 4 
(C) 2 and 4 (D) 1, 2 and 3 (Ans : D)

100. Sabin Award is given for the conservation of– 
(A) amphibians (B) reptiles 
(C) birds (D) corals (Ans : A)

101. The Indian research station Himadri is located at– 
(A) Siachen (B) Darjeeling 
(C) Arctic Region (D) Antarctica (Ans : C)

102. The year 2011 was the centenary year for which one of the following policy-making bodies of the Government of India in scientific research and development ? 
(A) ISRO (B) ICAR 
(C) ICMR (D) CSIR (Ans : C)

103. In the year 2011, NASA launched a mission to study the Moon from ‘crust to core’ through its– 
(A) Gravity Recovery and Interior Laboratory 
(B) Fast Auroral Snapshot Explorer Spacecraft 
(C) Ultraviolet Spec troscopic Explorer Spacecraft 
(D) Transition Region and Coronal Explorer Spacecraft (Ans : A)

104. In the year 2011, a scientist from USA discovered ‘BISIN’, which– 
(A) is a natural preservative and can extend food’s life for several years. (B) can insulate cells of brain. 
(C) claims for fastest prevention of bacterial infection. (D) is a distant galaxy. (Ans : A)

105. In the year 2011, a missile named ‘PRAHAR’, developed by DRDO, was test-fired, This is a– 
(A) short-range surface to air missile. (B) long-range surface to air missile. 
(C) short-range surface to surface missile. (D) long-range surface to surface missile. (Ans : C)

106. Which one of the following statements is correct? 
(A) All proteins are enzymes (B) All enzymes are proteins 
(C) None of the enzymes is protein (D) None of the proteins is enzyme (Ans : B)

107. Which one of the following statements is correct ? 
(A) All bases are alkalis (B) None of the bases is alkali 
(C) There are no more bases except the alkalis (D) All alkalis are bases but all bases are not alkalis 
(Ans : D)

108. Suppose a terrorist group has laid siege to the Hazratbal Shrine in Srinagar, Kashmir. They have also taken around 80 civilians hostage. Which one of the following will be the best response by the security forces in this situation ? 
(A) Threaten the terrorists using loudspeakers with immediate military action, unless they surrender 
(B) Surround the mosque with visible army deployment and then attack the mosque 
(C) Carry out a joint army-air force raid on the mosque 
(D) Negotiate with the terrorists by utilising a local mediator to buy time and then send in special National Security Guard (NSG) commandos (Ans : D)

109. Which one of the following statements about NATO is not correct? 
(A) NATO is a collective defence organisation in Europe (B) The US is an ex-officio member of NATO 
(C) Turkey is a member of NATO (D) NATO has 28 independent member States (Ans : B)

110. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a– 
(A) Federation (B) Confederation 
(C) Unitary form of Government (D) Union of States (Ans : A)

111. The National Commission for Women was created–by 
(A) an amendment in the Constitution of India. (B) a decision of the Union Cabinet. 
(C) an Act passed by the Parliament. (D) an order of the President of India. (Ans : C)

112. Under which law it is prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in English language? 
(A) The Supreme Court Rules, 1966 (B) A Legislation made by the Parliament 
(C) Article 145 of the Constitution of India (D) Article 348 of the Constitution of India (Ans : D)

113. Which one of the following reactions is the main cause of the energy radiation from the Sun? 
(A) Fusion reaction (B) Fission reaction 
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction (Ans : A)

114. In SONAR, we use– 
(A) ultrasonic waves. (B) infrasonic waves. 
(C) radio waves. (D) audible sound waves. (Ans : A)

115. A liquid is kept in a regular cylindrical vessel up to a certain height. If this vessel is replaced by another cylindrical vessel, having half the area of cross-section of the bottom, the pressure on the bottom will– 
(A) remain unaffected. (B) be reduced to half the earlier pressure. 
(C) be increased to twice the earlier pressure. (D) be reduced to one-fourth the earlier pressure. 
(Ans : C)

116. The time period of a simple pendulum having a spherical wooden bob is 2 s. If the bob is replaced by a metallic one twice as heavy, the time period will be– 
(A) more than 2 s (B) 2 s 
(C) 1 s (D) less than 1 s (Ans : B)

117. Which one of the following statements about an atom is not correct? 
(A) Atoms always combine to form molecules 
(B) Atoms are the basic units from which molecules and ions are formed 
(C) A toms are always neutral in nature 
(D) Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel and touch (Ans : C)

118. China recently objected to the participation of an Indian company in its joint venture with another country for offshore oil exploration. Which one of the following is that country? 
(A) Myanmar (B) South Korea 
(C) Taiwan (D) Vietnam (Ans : D)

119. Which one of the following statements is correct ? 
The current Prime Minister of Nepal Dr. Baburam Bhattarai is heading a 
(A) consensus government of all major political parties of Nepal. 
(B) Nepali Congress-Maoist-U’ML coalition government. 
(C) Nepali. Congress-Maoist coalition government. 
(D) Maoist-Madhesi coalition government. (Ans : D)

120. An African country, Sudan has been broken into two recently with formation of a new country named South Sudan. Economy of South Sudan will depend on its– 
(A) agricultural product (B) minerals 
(C) forest product (D) fishery product (Ans : A)