Wednesday, July 25, 2012

LATEST CURRENT AFFAIRS FOR APPSC EXAMS

 
1. Which the following two countries had signed strategic partnership agreement on 27 June 2012?
(a)    India and Pakistan
(b)    Pakistan and Norway
(c)    Afghanistan and Norway
(d)    Afghanistan and United States of America
Answer: (c) 

2. Which Company had signed the world chess Champion Viswanathan Anand their Brand Ambassador on 26 June 2012?
(a)    Honda
(b)    True Value Homes
(c)    Muthoot Finance
(d)    Muthoot Fincorp
Answer: (b)

3. Which Country Chaired the seventh G20 Summit on 18 and 19 June 2012?
(a)    United States of America
(b)    Mexico
(c)    South Africa
(d)    Netherlands 
Answer: (b) 

4.________________ became the president of Egypt on 24 June 2012?
(a)    Pranab Mukherjee
(b)    Barak Obama
(c)    Mohommed Moorsi
(d)    Yusuf Raja Gilani
Answer: (c) Mohommed Moorsi

5.____________emerged as the largest trading partner of___________in the first quarter of 2012-13?
(a) India, Dubai
(b) India, USA
(c) India, UK
(d) India, Iran
Answer: (a) India, Dubai

6.    Which one of the following High Courts on 28 May 2012 scrapped the Union Government's 4.5 per-cent quota for minorities, carved out of the 27 per cent reservation for the other backward classes (OBCs)?
a.    Andhra Pradesh High Court
b.    Allahabad High Court
c.    Karnataka High Court
d.    Patna High Court
Answer: a

7.    The DRDO test-fired indigenously built ‘Akash' missile from the Integrated Test Range at Chandipur on 28 May 2012. What kind of missile Akash is?
a.    Surface-to-air missile
b.    Air-to-surface missile
c.    Surface-to-surface missile
d.    Water-to-surface missile
Answer: a

8.    The Union Cabinet on 31 May 2012 approved the National Telecom Policy (NTP) 2012. Which of the following facts are not related to the National Telecom Policy?
1.    The policy also allows national number portability but with no visible timelines
2.    NTP 2012 expects to take India's presently 39% rural teledensity to 70% in the next 5 years
3.    The new policy will make roaming free of any charge
4.    Spectrum pricing falls under the purview of new telecom policy
a.    Only 1
b.    1 &4
c.    2&3
d.    Only 4
Answer: (d)

9.    Army Chief General V.K. Singh, who led over the one-million-strong Indian Army for the past 26 months, retired on 20 May 2012. Figure out which one of the following fact is not correct about General V.K. Singh?
1.    He became the Chief of Staff of the Army on 31 March 2010
2.    He was commissioned into the Rajput regiment on 14 June 1970
3.    He was the first Army Chief who moved to The Supreme Court of India against the Union Government
4.    He raised the issue of shortages and deficiencies in the Army 
a.    1
b.    2
c.    3
d.    All the facts are correct
Answer: d

10.    
Brahmeshwar Singh alias ‘Mukhiyaji,' the head of a dreaded private militia of upper caste landowners in Bihar, was shot dead on 1 June 2012. Name the group he was head of?

a.    MCC
b.    Ranvir Sena
c.    People’s War Group
d.    CPI( Maoist)
Answer: b

11.  India decided how many athletes to send in London Olympics 2012?
a. 57
b. 81
c. 62
d. 75
Answer: (b)

12. Who is the Indian flag bearer in London Olympics 2012?
a. Susil Kumar
b. Vijender Singh
c. Abhinav Bindra
d. Leander Paes
Answer: (a)

13. Who is decided as the Indian Chef for London Olympics 2012 athletes?
a. Abinav Pal Singh
b Arun Pal Singh
c. Amit Pal Singh
d. Ajit Pal Singh
Answer: (d)

14. Who was the Scottish open golf Championship 2012?
a. Luke Donald 
b. Martin Kaymer 
c. Francesco Molinari
d. Jeev Milkha Singh
Answer: (d)

15. Who was announced as the as the youngest Chess Grandmaster in India on 1 July 2006?
a. David Howell
b. S Arun Prasad
c. Ruslan Sherbakov
d. Parimarjan Negi
Answer: (d)

16. Identify the person with whom the following facts are related.
1.   He was appointed the next Chief of the Indian Navy
2.    He will succeed Admiral Nirmal Verma, who retires on 31 August 2012
3.    He Commissioned in the Navy's executive branch in 1974
4.    Presently he is the Western Naval Command chief of Indian Navy
a.    Vice Admiral DK Joshi
b.    Vice Admiral Bikram Singh
c.    Vice Admiral Vishnu Kapoor
d.    Vice Admiral Amar Pratap Singh
Answer: (a)

17. Name the Indian Army Officer whose ban was ban was lifted by Indian Army Chief General Bikram Singh? 
a.    Lt. General Dalbir Singh Suhag
b.    Lt. General PS Thorrat    
c.    Lt. General Ranjeet Singh
d.    Lt. General BK Singh
Answer: (a)

18. According to which international organisation’s report, India is listed among the top five countries across the world where a large number of children dies due to diseases like pneumonia and diarrhoea ?
a.    UNICEF
b.    WHO
c.    World Bank
d.    NHRC
Answer: (a)

19. Name the Indian cricketer who was sworn in as the member of Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament on 4 June 2012 ?
a.    MS Dhoni
b.    Sachin Tendulkar
c.    Sunil Gavaskar
d.    Saurabh Ganguly
Answer: (b)

20. Identify the person, with whom the following statements are attached.
1.    He was appointed the new Chief Election Commissioner (CEC) by President Pratibha Patil on 6 June 2012
2.    He took charge as Election Commissioner on 21 April 2009
3.    He was born at Vellore in Tamil Nadu on 16 January 1950
4.    He is a 1973 batch IAS officer of the Andhra Pradesh cadre
a.    Veeravalli Sundaram Sampath
b.    H.S. Brahma
c.    SY Qureishi
d.    Shumsher Sheriff
Answer: (a)

21. Identify the person with whom the following facts are related.
1.   He is the national Vice-President of the People's Union for Civil Liberties
2.    He has recently been awarded with the International Peace Award given by the Gandhi Foundation 
3.    He was detained by the Chhattisgadh government under Chhattisgarh Special Public Security Act 2005 (CSPSA) and the Unlawful Activities (Prevention) Act 1967
4.    He was granted bail on 25 May 2009 by a vacation bench of the Supreme Court comprising Justice Markandey Katju and Justice Deepak Verma
a.    Bulu Imam
b.    Binayak Sen
c.    Seema Azad
d.    Narayan Sanyal
Answer: (b)

22. 
Name the Indian human rights activists who were honoured with the International Peace Award given by the Gandhi Foundation at the House of Lords.?

a.    Binayak Sen & Bulu Imam
b.    Medha Patkar & Abahay Amte    
c.    Anna Hazare & Kiran Bedi
d.    Arvind Kejariwal & Aruna Roy
Answer: (a)

23.
 The Supreme Court of India on 11 June 2012 upheld which one of the following high court’s ruling to quash 4.5 per cent sub-quota for minorities in central educational institutions?

a.    Allahabad High Court
b.    Karnataka High Court
c.    Delhi High Court
d.    Andhra Pradesh High Court
Answer: (d)

24. Name the BEML chairman and MD, who was suspended by the Union defence Ministry on 11 June 2012 to ensure fair investigation into the Tatra truck deal and other cases ?
a.    G Madhavan Nair
b.    Surendra Khanna
c.    VRS Natarajan
d.    Amit Barua
Answer: (c)

25. Identify the person, with whom the following statements are attached.
1.    She was awarded the life imprisonment by Allahabad court on 8 June 2012
2.    She was arrested in Allahabad on 6 February 2010 on charges of being members of the banned Communist Party of India (Maoist) and involved in unlawful activities
3.    She was the Organizing Secretary of PUCL’s Uttar Pradesh unit 
4.    She was charged under Sections 121, 121A and 120B of IPC
a.    Reema Kaushik
b.    Geeta Basu
c.    Seema Azad
d.    Sunita Behra
Answer: (c)

26. Dipankar Mukherjee, National Secretary  of Centre of Indian Trade Union (CITU), passed away on 18 June 2012 in New Delhi at the age of 69. Figure out which of the following facts related to Dipankar Mukherjee is not true?
1.   He was born in June 1943 at Calcutta in West Bengal
2.    He joined CITU as its full time member in 1991
3.    He was elected to the Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament, in April 1994 from West Bengal as a CPI(M) member
4.    He was also the longest serving chairman of CITU
a.    Only 3
b.    2 & 3
c.    3 & 4
d.    Only 4
Answer: (d)

27. The Hyderabad bench of Central Administrative Tribunal (CAT) set aside the appointment of V. Dinesh Reddy as Director General of Police of Andhra Pradesh.  What was the ground of Reddy’s removal as the state DGP?
a.    Seniority
b.    Corruption
c.    misconduct
d.    none of the above
Answer: (a)

28. Which one of the following ministeries decided to defer its plan to digitalise cable TV services in metros by four months as they were found not to be ready for it?
a.    Union Finance Ministry
b.    Union Home Ministry
c.    Union Science Ministry
d.    Union Information & Technology Ministry
Answer: (d)

29. 
Name the person who was served the Enforcement Directorate notice to question him on charges of money laundering ?

a.    Y.S. Jaganmohan Reddy
b.    A Raja
c.    Suresh Kalmadi
d.    Virbhadra Singh
Answer: (a)

30. Identify the person, with whom the following statements are attached.
1.    He was appointed as the Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC) on 19 June 2012 
2.    He earlier served as the Chief Executive of Nuclear Recycle Board of the Bhabha Atomic Research Centre
3.    Basu was the Project Director of the Plutonium Recycling Project at Kalpakkam, which built India's first indigenous Pressurised Water Reactor
4.    He joined BARC in 1974
a.    Ratan Kumar Sinha
b.    Shekher Basu
c.    KS Sreekrishnan
d.    Ramesh Kulkarni
Answer: (b)

31. Pranab Mukherjee on 26 June 2012 resigned as the Union Finance Minister. A veteran Congress party leader, Mukherjee was appointed the Union Finance Minister on 24 January 2009, during the UPA I government and was reallocated the same portfolio following the victory of UPA in the 2009 general elections. Figure out which of the following developments did not take place during his tenure as the Union Finance Minister?
1.    Union Finance Ministry announced a 0.3 per cent excise duty on unbranded jewellery
2.    UPA government approved up to 51% foreign direct investment in multi-brand retail
3.    Union Finance Ministry announced the general anti-avoidance rules (GAAR)
4.    Indian Rupee witnessed its historic low against the US dollar
a.    Only 3
b.    2 & 3
c.    3 & 4
d.    All the above given facts are right
Answer: (d)

32. The Pakistan government on 28 June 2012, released Indian prisoner Surjeet Singh after he served life imprisonment in Pakistani Prison.  Who is the other Indian citizen who has been languishing in Pakistani prison and was denied liberty by the Pakistani authorities on 26 June 2012?
a.    Sarabjeet Singh
b.    Swarnjeet Singh
c.    Sarvajeet Singh
d.    Amarjeet Singh
Answer: (a)

33. Union Minister Virbhadra Singh resigned on 26 July 2012 in the wake of a Himachal Pradesh court framing corruption charges against him. Which one of the following facts about Virbhadra Singh is not true?
1.    He was the Union Minister of Micro, Small and Medium Enterprises
2.    He first became the Chief Minister of Himachal Pradesh in April 1983
3.    He was elected to the Lok Sabha from Mandi constituency
4.    Before joining Congress he was the member of BJP
a.    Only 4
b.    Only 2
c.    Only 1
d.    Only 3
Answer: (a)

34. Name the person who was appointed the new Commissioner of Delhi Police by the Union Home Ministry on 28 June 2012 ?
a.    BK Gupta
b.    Neeraj Kumar
c.    Surendra Singh
d.    CP Vergese
Answer: (b)

35. Identify the person, with whom the following statements are attached.
1.    He was born on 1 September 1947, Meghalaya, India
2.    He is a former Speaker of Lok Sabha and Chief Minister of Meghalaya
3.    He is contesting the Presidential Elections 2012 as NDA candidate
4.   He  joined BARC Training School in 1974 
a.    Pawan Chamling
b.    V Kishore Chandradeo
c.    PA Sangma
d.    D Raja
Answer: (c)

36. Who Indian player won Thailand Open Grand Prix Gold title in Bangkok 2012?
a.Madhumita Bisht
b. Saniya nehwal 
c. Jwala Gupta
d. Aparna Popat
Answer. (b)


37. which one of the following is correct:
Rafael Nadal defeated _______ to win his seventh French Open Singles Title.
a. Mats Wilander
b. Roy Emerson
c. Serbian Novak Djokovic
d. Roland Garros
Answer. (c)

38. Which one of the following won French Open 2012?
a. Maria Sharapova 
b. Petra Kvitova 
c. Venus Williams
d. Sara Errani
Answer. (a)

39. Which one of the following is correct?
Maria Sharapova defeated _______ to win French Open 2012
a. Kim Clijsters
b. Agnieszka Radwanska
c. Venus Williams
d. Sara Errani
Answer. (d)

40. Consider the following:
Who won the in Asian junior wrestling championship 2012?
a. Indu Chaudhary
b. Sakshi Malik 
c. Both A and B
d. None of the Above
Answer. (c)

41. Which one of the following signed as Brand Ambassador of Kalyan Jewellers?
a. Kajol
b. Katrina Kaif
c. Amitabh Bachchan
d. Diya Mirza
Answer: (c)

42. Which one of the following launched first educational tablet PC?
a. Alphabetics Computer
b. HP  
c. IBM
d. Apple
Answer: (a)

43. Consider the Statement:
__________ is the first educational tablet PC. 
Which one of the following is correct?
a. TabStudy
b. TabSkisha
c. TabTeacher
d. TabGuru
Answer: (d)

44. Which Hindi news channel acquired English News channel NewsX?
a. Aaj Tak 
b. Good Morning India
c. India News
d. Information TV
Answer: (d) Information TV

45. Consider the statement:
______ Books published India’s first eBook. 
Which one of the following is correct?
a. Penguine 
b. Dollfine 
c. Seal
d.Starfish
Answer:  (a)

46. Which one of the following launched Purview 808?
a. Nokia     
b. BlackBerry
c. Motorola
d. Samsung
Answer. (a) Nokia

47. 
which of the following is correct?

Nokia Pureview 808 is a ___________
a.    Featured Phone
b.    Smart Phone
c.    Both A and B
d.    None of the above
Answer. (b) Smart Phone

48. 
which one of the following decided to buy London Metal Exchange?

a. Tokyo Stoke Exchange
b. Hong Kong Stock Exchange 
c. Toronto Stoke Exchange
d. Korea Exchange
Answer. (b) Hong Kong Stock Exchange

49. 
Which of the following is correct?

Maruti Suzuki decided to merge with ________
a.    Suzuki Powertrain India Ltd
b.    Honda Ltd
c.    Hyundai Ltd
d.    Ford Ltd
Answer. (a)

50. 
who was the first company in India who had mass-production and sell more than a million cars?

 a. Maruti Suzuki
b.  Honda Ltd
c. Hyundai Ltd
d. Ford Ltd
Answer. (a)

51. which one of the following is the second largest car seller in India?
a) BMW
b) Audi
c) Mercedes-Benz 
d) TATA
Answer. (c)

52. which one of the following appointed as Brand Ambassador of Nepal Cricket Association?
a) Rahul Dravid
b) Sachin Tendulkar
c) Mahendra Singh Dhoni 
d) Virat Kohli 
Answer. (c)

53. Which one of the following is the maker of BlackBerry?
a) HP
b) RIM
c) AIM
d) Apple
Answer. (b)

54. 
Consider the following two Statements:

I. BlackBerry is a Featured phone.
II. BlackBerry was developed and designed by Apple.
Which of the following answer is correct?
a) I is correct
b) II is correct
c) Both I) and II are correct
d) Both I) and II are incorrect
Answer. (d)

55. Consider the following Statment?
a) BlackBerry- Featured Phone
b) Motorola MOTO Q8 – Featured Phone
c) BlackBerry- Smartphone
d) Motorola MOTO Q8- Smartphone
Which two of the following is correct?
a)    A and B
b)    B and C
c)    C and D
d)    D and A 
Answer. (c)

56. which one of the following is the current Nasscom President?
a. Bijoy Ghosh
b. Som Mittal
c. Anil Ambani
d. Krishnakumar Natarajan
Answer. (b)

57. 
Consider the following two Statements:

I. Som Mittal is the Nasscom president
II. He is assigned as Nassom president till 2014. 
Which of the following answer is correct?
a) I is correct
b) II is correct
c) Both I) and II are correct
d) Both I) and II are incorrect
Answer. (c)

58.  
What is the full form of Nasscom?

a. National Association of services and software companies
b. National Association of Software and Service Companies
c. national Association of Safety  and services 
d. National Association of Services and Safety
Answer. (b)

59. Who is the owner of Kingfisher Airlines?
a. Vijay Mallay’s
b. Goyal
c. Siddhanta Sharma
d. Harsha Viji
Answer. (a)

60. 
Which Airlines Launched Daily Flights to Dubai from Delhi and Mumbai in 2012?

a. Indigo
b. Spice jet
c. Kingfisher Airlines
d. Go
Answer. (b)

61.Which one of the following is Spice jet CEO?
a. Vijay Mallay’s
b. Neil Mills
c. Kalanithi Maran
d. Neil Raymond
Answer. (b)

62. Identify the false fact about The Shanghai Cooperation Organization (SCO) 2012
(a) The Shanghai Cooperation Organization (SCO) 2012 concluded in Beijing on 7 June 2012
(b)  The member states of the SCO adopted 100 agreements on the concluding day of the summit.
(c)  Leaders and officials from the four SCO observer countries of Mongolia, Iran, Pakistan and India were also present at the summit.
(d)  Chinese President Hu Jintao offered a 10 billion U.S. dollars loan to the SCO which will be used be used to promote the development of SCO members
Answer: (b)

63. A US drone strike in northwest Pakistan killed al-Qaida's second-in-command -------------?
(a)    Ayman al-Zawahiri
(b)   Abu Yahya al-Libi
(c)    Hasan Qayid
(d)    Osama Bin Laden
Answer:  (b)

64. A Boeing MD83 aircraft crashed on 3 June 2012.  All 153 people on board were killed in the worst air disaster of the country in nearly past two decades. Identify the place.
(a)    Lagos, the largest Nigerian city Antonis Samara
(b)    Naha Airport, Japan
(c)    Verona, Italy,
(d)    Cricklewood Aerodrome, North London
Answer: (a)

65. A country’s pro-democracy leader -------------carried out her first trip outside the country since 1988.
a.    Yusuf Raja Gilani
b.    Aung Saan Suu Kyi
c.    Husain Haqqani
d.    P. Chidambaram
Answer: (c)

66. Which missile did Pakistan successfully test-fire on 5 June 2012?
(a)    Hatf-VII (Babur) cruise missile 
(b)   Agni –VI (air drone)
(c)    Alacrán missile
(d)    Velvet Glove
Answer:  (a)

67. Nepal President Ram Baran Yadav on 29 May 2012 removed …………………………from his post,
(a) Khil Raj Regmi
(b) Parmanand Jha
(c) Baburam Bhattarai
(d) Purna Kumari Subedi
Answer:  (c)

68. In what location did a powerful 5.8 magnitude earthquake hit, killing at least 16 people and injuring 350 on 30 May 2012
(a) Northeastern Italy
(b) Pakistan
(c) Bali
(d) Sikkim
Answer:  (a)

69. A Boeing MD83 aircraft crashed on 3 June 2012.  All 153 people on board were killed in the worst air disaster of the country in nearly past two decades. Identify the place.
(a) Lagos, the largest Nigerian city Antonis Samara
(b) Naha Airport, Japan
(c) Verona, Italy,
(d) Cricklewood Aerodrome, North London
Answer: (a)

70. The United Nations Human Rights Council on 1 June 2012 approved an investigation into the mass killing of civilians at ……….. and condemned Syria for the massacre. (identify the place out of the names)
a. Gilani
b. Houla
c. Haqqani
d. Chidambaram
Answer: (c)

71. Which two countries on 31 May 2012 inked a Tax Information Exchange Agreement to promote economic cooperation and joint investment between the two countries.
(a) India and Bahrain
(b) India and Singapore
(c) India and China
(d) India and South Korea
Answer:  (a)

72. Which the following two countries have had talks in Siachen that were held at the Ministry of Defence, Rawalpindi on 11 – 12 June 2012. 
(a)    India and Pakistan
(b)   Afghanistan and India
(c)    India and United States of America
(d)    India and Israel
Answer:  (a)

73._______________ US defence secretary arrived India on a two-day visit in June, 2012 ?
(a)    Barak Obama
(b)    Antonis Samara
(c)    Mohommed Moorsi
(d)    Leon Panetta
Answer: (d) Leon Panetta

74. Who was held responsible by the Pakistan judicial commission for not being fair to his country while serving as an envoy to the United States of America and also Held him responsible for memo seeking help to stave off a feared coup in that country.
a. Yusuf Raja Gilani
b. Antonis Samara
c. Husain Haqqani
d. P. Chidambaram
Answer: (c)

75. Identify the false date of the World Anti-child Labour Day which is observed across the globe to highlight the need to protect the rights of the child.
(a) 6 January 
(b) 15 August
(c) 25 November
(d)  12 June
Answer. (d)

76. Which of the following two countries have decided to make serious efforts for amicable solution to Siachen issue. 
(a) India and Pakistan
(b) India and Russia 
(c) India and South Korea
(d) India and Afghanistan
Answer: (a)

77.    Renowned Assamese Poet Hiren Bhattacharyya, who was fondly called Hiru-da by his admirers, passed away on 4 July 2012. Which facts about the concerned person is/are not true?
1. He was well known as Prem aru Rodalir Kobi (Poet of Love and Sunshine) in the Assamese literature
2. He had received the Sahitya Academy Award in 1992 
3. Lora Dhemali (1991) and Akon Dhemali (1991) were two of his most famous collections of children writingincluding Shyam Benegal's Nishant, Ankur, Kalyug and Bhumika
4. He was born in West Bengal
a.    Only 1
b.    Only4
c.    2 & 3
d.    Only 2
Answer: (b)

78. Identify the person with the help of the following clues.
1.    He was appointed the new Controller General of Accounts (CGA) of India
2.    Earlier he served as Principal Chief Controller of Accounts in the Central Board of Direct Taxes
3.    He is a 1979-batch Indian Civil Accounts Service officer
4.    He is known for his initiatives in the area of development of an effective financial management information system
a.    Jawahar Thakur
b.    J. H. Patel
c.    Rahul Khullar
d.    Sudheesh Bhattacharya
Answer: (a)

79. 
Name the person who was appointed the Director of the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) on 2 July 2012.

a.    Amar Pradhan
b.    M Balachandran
c.    Anup Sankar Bhattacharya
d.    Shankar Sharan
Answer: (c)

80.  National Crime Record Bureau released the statistics for crime in year 2011.  Consider the following statements and state which of the following facts are wrong referring to the NCRB statistics:
i)  Rape with 24206 cases in 2011, emerged as the biggest crime in India in India.
ii) Nearly 14027 farm suicide cases were reported in 2011
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer:  (a) Both i and ii are correct

81.  The Union Government of India on 4 July 2012 unveiled the 5.4 billion dollar free drug policy.
Consider the following statements:
i)Under the new policy, every citizen of the country will be provided free medicines in all public health centres spread across the country
ii) The policy will remain effective over the next five years
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

82. As per the latest data released by the commerce and industry ministry on 29 May 2012, the eight core sectors registered a higher growth rate in May 2012? What was the percentage growth recorded?
a.    3.8 per cent
b.    4.3 per cent
c.    5 per cent
d.    6.1 per cent
Answer: (a)

83. According to the latest foreign trade data released by the Union Commerce Ministry, on 2 June 2012, India’s exports slipped by what per cent to 25.68 billion dollar in May 2012?
a.    3.25%
b.    4.16%
c.    4.71%
d.    5.22%
Answer:  (b)

84. As per the latest data released by the Controller General of Accounts (CGA), India's fiscal deficit during the April-May, the first two months of the fiscal year 2012-13 stood at 27 per cent of the budget estimates? What was the deficit figure?
a.    1.75 lakh crore rupees
b.    2.12 lakh crore rupees
c.    1.41 lakh crore rupees
d.    2.75 lakh crore rupees
Answer: (c)

85. Market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) on 10 July 2012 permitted which of the following bourses to operate as a full-fledged stock exchange thereby ending nearly four-year-long wait of the bourse?
(a). Ahmadabad Stock Exchange (ASE)
(b). Calcutta Stock Exchange (CSE)
(c). National Stock Exchange (NSE)
(d). MCX-SX
Answer: (d)

86. India’s direct tax collections registered what per cent increase in the first quarter of the fiscal year 2012-13?
(a) 47.16%
(b) 41.22%
(c) 45%
(d) 43.33%
Answer: (a)

87. Which two of the following credit cards HDFC launched for Doctors?
a. Superia  & Platinum
b. Platinum & Titanium
c. Titanium & Gold
d. Gold & Superia
Answer. (a)

89.  Which one of the following is correct?
TATA AIG Life Insurance turned in to ___________
a. TATA AIP Life
b. TATA AIA Life
c. TATA AIT Life
d. TATA TIA Life
Answer. (b)

90.  What was the following is correct?
The full form of TATA AIG Life was _____________ .
a. Tata Australian International Group
b. Tata America International Group
c. Tata American International Grouping
d. Tata American International Group
Answer. (d)

91. Consider the statement
Apple paid 60 million dollar to Shenzhen Proview Technology to settle _______.
Which one of the following is correct?
a. Legal Dispute
b. Business Dispute
c. Personal Dispute
d. Financial Dispute
Answer. (a)


92. Consider the Statement:
Adani Kandla Bulk Terminal Pvt. Ltd. signed an agreement with _____________.
Which one of the following is correct?
a. Kandla Bulk Terminal
b. Adani Bulk Terminal
c. Kandla Port Trust
d. Adani Port Trust
Answer. (c)

93. 
Consider the Statement:

_____________ launched famous Triangular Swiss Chocolate Brand Toblerone.
a.    Cadbury
b.    Nestle
c.    Ferrero
d.    Callebaut
Answer. (a)

94. Which two of the following shared Under-19 Asia Cup 2012?
a. India & Pakistan
b. India & Nepal
c. Malaysia & Pakistan
d. Pakistan & Nepal
Answer. (a)

95. Where Under-19 Asia Cup 2012 was played?
a. Malaysia
b. Kuala Lampur
c. Lahore
d. Kathmandu
Answer. (b)

96. Consider the Statement:
Three _____ athletes were suspended from London Olympics 2012.
a. Indian
b. American
c. Russian
d.  England
Answer. (c)

97.  Which one of the following discarded Arsenal Contract Offer in 2012?
a. Van Persie
b. Mickelson
c. Kerwin
d. Samir Nasri
Answer. (a)

98. Which one of the following won Euro Cup Football Championship 2012?
a. Denmark
b. Germany
c. Italy
d. Spain 
Answer. (d)

99. Which two companies listed in top 100 of Fortune’s World magazine 2012?
a. State Bank of India & Indian Oil
b. Hindustan Petroleum & State Bank of India
c. Reliance Industries & Hindustan Petroleum
d. Indian Oil & Reliance Industries
Answer. (d)

100. Consider the statement:
FaceBook introduced _________ to allow developers to translate the names and descriptions into other languages.
Which one of the following is correct?
a. App Center
b. App Dashboard
c. App xpress
d. App Translator
Answer. (b)

101. Which one of the following is appointed as the Joint Managing director of AirIndia?
a Arvind Jadav
b. Sunil Arora
c. Rohit Nandan
d. Nasir Ali
Answer. (d)

102. In which year Air India and Indian Airlines merged?
a. 2008
b 2007
c. 2006
d. 2005
Answer. (a)

103. Which one of the following launched Apparel and Fashion xPress for Oracle Retail?
a. Mahindra Satyam
b. Tech Mahindra
c. MphasiS Corporation
d. Larsen & Toubro
Answer.(a)

104. which one of the following division was introduced in London Olympics 2012?
a. SAC ad hoc
b. CAS ad hoc
c. PAC ad hoc
d. CBS ad hoc
Answer. (b)

105. Consider the statement:
__________ titled book was released on Indian hockey Olympians.
Which one of the following is correct?
a. Report of Indian Hockey Olympians
b. Synopsis of Indian Olympians
c. Profiles of Indian Hockey Olympians
d. Hockey Olympians Biography
Answer. (c)

106. Which one of the following beat Andy Murray to claim Wimbledon Open Championship Gentlemen’s Singles Final 2012?
a. Pete Sampras
b. Mikhail Youzhny
c. Djokovic
d. Roger Federer
Answer. (d)

107. Which one of the following beat Agnieszka Radwanskato claim Wimbledon Women’s Singles Final 2012?
a. Petra Kvitová
b. Serena Williams
c. Venus Williams
d. Victoria Azarenka
Answer. (b)

108. 
Which one of the following has a world record of 555 dismissals?

a. Jeff Dujon
b. Rodney William Marsh
c. Mark Boucher
d. Adam Gilchrist
Answer. (c)

109. American Actor ……………… passed away on 8 July 2012. He was 95 years old. He took his last breath at Cedars-Sinai Medical Center. He won the Oscar Award for his role in the film named Marty in the year 1955
(a)    George Clooney
(b)   Ernest Borgnine
(c)    Jim Carrey
(d)    Bee Gees
Answer: (b)   Ernest Borgnine

110. Which two countries signed three key bilateral agreements and a Memorandum of Understanding (MOU) on 11 July 2012, New Delhi. 
(a)    India and Afghanistan
(b)    India and Peru
(c)    India and Singapore
(d)    India and Mozambique
Answer: (c) India and Singapore

111. World Population Day is celebrated on which day? It aims to make aware people about the increasing population in the country.
a.    27 March 
b.    11 July
c.    10 February
d.    25 December
Answer: (b)

112. Which of the following statement/statements is/are not true in relation to Derek Mitchell on 11 July 2012,who assumed the charge as the first US Ambassador to Myanmar 
(a) Derek Mitchell on 11 July 2012 assumed the charge as the first US Ambassador to Myanmar in the past 22 year
(b) Prior to his current assignment, Mitchell served as President Bush’s special envoy to Myanmar.
(c) The decision marked a strong indication of US’ support to the political reforms being unfolded in Myanmar.
(d) Prompted by the series of political reforms in the country, the US Government in January 2012 had announced to restore diplomatic relation with Myanmar.
Answer: (c)

113. 
Where was the international donors meeting that pledged $16 billion contribution for development aid to Afghanistan until 2015, held on 8 July 2012?

a) United States
b) India
c) Tokyo
d) Maldives
Answer: (c) Tokyo

114. Nepal President Ram Baran Yadav on 29 May 2012 removed …………………………from his post,
(a) Khil Raj Regmi
(b) Parmanand Jha
(c) Baburam Bhattarai
(d) Purna Kumari Subedi
Answer:  (c)

115. In what location did a powerful 5.8 magnitude earthquake hit, killing at least 16 people and injuring 350 on 30 May 2012
(a) Northeastern Italy
(b) Pakistan
(c) Bali
(d) Sikkim
Answer:  (a)

116. A Boeing MD83 aircraft crashed on 3 June 2012.  All 153 people on board were killed in the worst air disaster of the country in nearly past two decades. Identify the place.
(a) Lagos, the largest Nigerian city Antonis Samara
(b) Naha Airport, Japan
(c) Verona, Italy,
(d) Cricklewood Aerodrome, North London
Answer: (a)

117. The United Nations Human Rights Council on 1 June 2012 approved an investigation into the mass killing of civilians at ……….. and condemned Syria for the massacre. (identify the place out of the names)
a. Gilani
b. Houla
c. Haqqani
d. Chidambaram
Answer: (c)


118. Which two countries on 31 May 2012 inked a Tax Information Exchange Agreement to promote economic cooperation and joint investment between the two countries.
(a) India and Bahrain
(b) India and Singapore
(c) India and China
(d) India and South Korea
Answer:  (a)

119. Which one of the following Indian IT company started its exclusive delivery centre for Aerospace and Defence in Toulouse in France?
(a)    Wipro
(b)    Mahidra Satyam
(c)    TCS
(d)    HCL
Answer: (b)

120. Which one of the following Indian industrialists was chosen for the leadership award of the India-U.S. bilateral trade promotion organisation U.S. India Business Council?
(a) Azim Premjee
(b) Shiv Nadar
(c) Anand Mahindra
(d) Ratan Tata
Answer: (c)

1 comment:

  1. hi ! Your website is related to education as mine . My blog is www.gkspread.com and my blog is on articles on general topics . I am looking for link exchange . Are you interested ?? Link exchange will help both of us in increasing our blog"s traffic . Reply me at nikhilsinghlink@gmail.com

    ReplyDelete